Kari z květáku a rajčat

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Kari z květáku a rajčat  Foto:
Kari z květáku a rajčat
Foto: Moje pouliční kuchyně

Tohle kari pochází z indického státu Gujarat, ve kterém jsou obyvatelé převážně vegetariáni. Rajčatová omáčka s kousky kokosu a kořením má říz díky tamarindu, typické místní surovině, která indickým kari dodává charakteristickou chuť.

Přípravu usnadní použití hotové kari pasty nebo směsi koření, jako je garam masala, ale čerstvě restovanému a namletému koření se nevyrovná.

Další originální pokrmy ze světových pouličních kuchyní najdete v novém čísle časopisu prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Sváteční pohoda s Prima FRESH  Foto:

Užijte si sváteční pohodu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Nové číslo časopisu Prima FRESH plné inspirace, která vám zpříjemní sváteční čas i zimní radovánky, najdete v prodeji již od středy 16. listopadu.
Suroviny
koriandrová semínka 1 lžička
fenyklová semínka 1 lžička
celý římský kmín 1 lžička
dlouhá sušená červená chilli paprička 1 ks
cibule 2 ks
česnek 3 stroužky
čerstvý zázvor 5cm kousek
zelená chilli paprička 1 ks
rostlinný olej 3 lžičky
sůl
mletá kurkuma 1/2 lžičky
semínka žluté nebo černé hořčice 2 lžičky
rajčatová passata 400 ml
tamarindové pyré 50 g
zeleninový vývar 250 ml
strouhaný kokos 2 lžíce
květák 1 ks (zhruba 500 g)
lístky koriandru, zelená chilli paprička, vařená rýže a mangové čatní k podávání
Postup
1

V malé pánvi restujte na středním stupni semínka koriandru a fenyklu, římský kmín a nasekanou chilli papričku zhruba 40 minut, až se rozvoní. Koření přesypte do mlýnku nebo hmoždíře a podrťte najemno.

2

Jednu cibuli, česnek a zázvor oloupejte, cibuli nakrájejte na čtvrtky, česnek nahrubo, zázvor na plátky, zelenou chilli papričku rozpulte a zbavte semínek a vše rozmixujte na hladké pyré.

3

V hrnci rozehřejte na středním stupni olej. Zbylou cibuli oloupejte, nakrájejte na plátky a vsypte do oleje. Přidejte cibulové pyré, osolte a smažte za stálého míchání 10–12 minut. Vmíchejte mleté koření, kurkumu a hořčičná semínka a smažte další 2 minuty, až začnou semínka praskat. Vlijte rajčatovou passatu, tamarindové pyré a vývar, vsypte kokos a květák rozdělený na růžičky a vařte na nižším stupni 25 minut nebo až půjde květák snadno rozkrojit nožem.

4

Kari podávejte posypané lístky koriandru s nakrájenou chilli papričkou, rýží a mangovým čatní.

PRIMA TIP: Základ na kari můžete připravit den předem, ale nepřidávejte květák. Nechte kari vychladnout, přikryjte ho a dejte do lednice. Pak ho lehce ohřejte v hrnci, a až se začne vařit, přidejte květák a uvařte doměkka.

Kari z květáku a rajčat  Foto:

Kari z květáku a rajčat; foto: Moje pouliční kuchyně

Moje pouliční kuchyně Foto:

Moje pouliční kuchyně

Jennifer Joyce

Jennifer Joyce představuje "jídlo ulice", výběr receptů z celého světa, naplněné chutí, exotické potraviny "to go", které jsme si sami koupili od farmářů nebo na trhu ať už doma, nebo při cestě do zahraničí.

S touto knihou si můžeme raz dva připravit celou škálu jídel mezinárodní kuchyně, pokrmy, které jsou rychlé a snadné na přípravu a které jsou často levnější a obvykle mnohem zdravější, než naše tradiční jídla. Výběr 150 jídel (seřazených v jednotlivých kapitolách podle zemí) nabízí recepty na tacos, hamburgery, kari, souvlaki, placky, nudle a knedlíčky, bílý chléb, pizzu a mnoho dalších. Chytré nápady jako směsi koření a moderní metody vaření (například používání tlakového hrnce pro rychlejší přípravu masa) vám umožní připravit chutné a zdravé pokrmy mnohem rychleji a ušetří vám drahocenný čas.

Vydalo nakladatelství Omega.

Článek

Zeleninové kari z Keraly, © 2012 Jamie Oliver Enterprises Limited Foto:

21x kari v hlavní roli

Sbíhají se vám sliny jen při pouhém pohledu na misku voňavého kari? Tak dnes je váš šťastný den, připravili jsme výběr těch nejlepších receptů!

Uložit

Videa

reklama

reklama