Kari s lososem, kokosovým mlékem a hráškovými lusky

Doba přípravy:
Počet porcí: 3–4
Curry s lososem, kokosovým mlékem a hráškovými lusky  Foto:
Curry s lososem, kokosovým mlékem a hráškovými lusky
Foto: P&G Foodies

Toto kari je díky zázvoru a česneku krásně pikantní, kokosové mléko ale omáčku příjemně zjemní. Podávejte s rýží nebo cuketovými špagetami, pokud chcete dietnější verzi.

Seznam ingrediencí je docela dlouhý, ale spoustu surovin (zeleninu či lososa) je možné obměnit a v cukuletu máte nový originální oběd či večeři. Místo lososa můžete použít např. krevety či kuřecí maso. Mladé hráškové lusky můžete nahradit pak choi, pórkem nebo tenkými stužkami mrkve.

Článek

Zeleninové kari z Keraly, © 2012 Jamie Oliver Enterprises Limited Foto:

21x kari v hlavní roli

Sbíhají se vám sliny jen při pouhém pohledu na misku voňavého kari? Tak dnes je váš šťastný den, připravili jsme výběr těch nejlepších receptů!
Suroviny
kokosový nebo olivový olej 1 lžíce
cibule 1/2 ks
česnek 3 stroužky
kari (koření nebo pasta) 2 lžičky
mletý římský kmín 1/2 lžičky
čerstvý zázvor 1,5cm kousek
kuřecí vývar 250 ml
kokosové mléko 330 ml
střední cuketa 1/2 ks
losos 350 g
hráškové ploché lusky 100 g
červená paprika (kapie) 2/3 ks
sůl
čerstvý koriandr na ozdobu
Postup
1

Připravte velkou hlubší pánev. Rozpalte 1 lžíci kokosového oleje a na něm orestujte na kostičky nakrájenou 1⁄2 cibule a najemno nasekané 3 stroužky česneku.

2

Jakmile cibulka a česnek změkne, přidejte 2 lžičky kari, 1⁄2 lžičky římského mletého kmínu, na drobné kostičky pokrájený nebo nastrouhaný kousek zázvoru, 250 ml vývaru a 330 ml hustého kokosového mléka. Pořádně promíchejte, aby nezůstaly nikde hrudky koření. Přiveďte k varu a pak ihned stáhněte výkon a vařte na mírném ohni cca 7 min, aby vznikla krémová omáčka.

3

Do omáčky přidejte na středně velké kostky nakrájenou cuketu, proužky papriky a duste 5 minut.

4

Na závěr vhoďte poslední ingredience, na kostky pokrájeného lososa (1,5 × 1,5 cm) a hráškové lusky. Osolte podle potřeby. Povařte posledních 5–7 minut. Cuketa by stále měla být mírně křupavá.

Podávejte s rýží, posypané čerstvým koriandrem. Pokud budete ke kari servírovat cuketové nudle, použijte raději bazalku.

Curry s lososem, kokosovým mlékem a hráškovými lusky  Foto:

Curry s lososem, kokosovým mlékem a hráškovými lusky  Foto: Kari s lososem, kokosovým mlékem a hráškovými lusky; foto: P&G Foodies

Seznamte se s P&G Foodies

P&G Foodies Foto:

Blog www.PGfoodies.com jsme začali psát po návratu z Anglie, kde jsme žili téměř celý rok. Díky strávenému času po boku kamarádky a šéfkuchařky Saimy Khan jsme začali vnímat jídlo úplně v jiných rozměrech. Začali jsme si ho užívat a naučili jsme se zpracovat zeleninu tak, že bez ní už nemůžeme být. Zároveň myslíme na to, aby jídlo i krásně vypadalo. Pomáhá to totiž k tomu, aby se naše rodina nebála něco "zdravějšího" ochutnat. Vyřadili jsme z jídelníčku lepek, rafinovaný cukr a snížili jsme příjem mléčných produktů, moc nám to vyhovuje a o tento způsob vaření se na blogu chceme podělit.

Vytvořili jsme si i vlastní e-shop www.honestmarket.cz s produkty, které nesmějí u nás v kuchyni chybět.

Videa

reklama

reklama