Karbanátky s dušenou zeleninou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Karbanátky s dušenou zeleninou Foto:
Karbanátky s dušenou zeleninou
Foto: Marek Bartoš / Kuchařka z ostrova

Sardská kuchyně je té české v mnohém překvapivě podobná. Tohle jídlo vám bude připadat důvěrně známé a přitom opravdu pochází z ostrova Sardinie. Specifickou chuť mu dodá ovčí sýr a lahodné víno.

Suroviny
mleté maso (2:1 vepřové a hovězí 1 kg
vejce 1-2 ks
hladkolistá petrželka, nasekaná 1 hrst
pecorino 100 g
sůl
mrkev 2 ks
celer 2 řapíky
velká bílá cibule 1 ks
česnek 2 stroužky
sardské bílé víno Vermentino
Postup
1

Mleté maso smíchejte se strouhankou, vejci, petrželkou a pecorinem. Směs důkladně prohněťte, nejlépe prsty, pak směs podle chuti osolte a rukama namočenýma ve studené vodě tvořte minikarbanátky. Z obou stran je osmažte na slunečnicovém oleji.

2

Mrkev nastrouhejte na hrubé straně struhadla, celer nakrájejte na malé kostičky a cibuli nasekejte najemno. Pak cibuli lehce opečte na olivovém oleji, přidejte mrkev, celer a opékejte do poloměkka. Přidejte pokrájený nebo rozmělněný česnek a krátce opečte.

3

Nakonec do pánve vlijte půl skleničky bílého vína a nechte zhoustnout. Podávejte k minikarbanátkům.

Karbanátky s dušenou zeleninou Foto:

Karbanátky s dušenou zeleninou, foto: Marek Bartoš / Kuchařka z ostrova

Kuchařka z ostrova

Karolina Konečná

Kuchařka z ostrova 2 Foto:

Jediná středomořská kuchařka, kterou budete potřebovat: nádherná, výpravná, s recepty, které voní a chutnají už z papíru. Díky nim poznáte úchvatný italský ostrov Sardinii a pochopíte, jak jsou si česká a sardská kuchyně blízké. A to až neuvěřitelně.

Na Sardinii se stejně jako v Čechách pečou koblihy, kachna se zelím, chleba i krkovička, vaří se čočka, slepičí vývar nebo třeba kančí guláš. Ovšem i spousta místních jedinečných specialit, které nikde jinde nenajdete. Recepty jsou povětšinou jednoduché, prosté, z běžně dostupných surovin a vždycky strašně dobré.

Autorka knihy, Karolina Konečná, novinářka, která miluje cestování a zbožňuje vaření, je sbírala přímo na Sardinii – od místních hospodyněk, majitelů a majitelek restaurací, farem, od rybářů i myslivců. Každý ze 103 receptů doprovází celostránková fotografie, některé doplňují i fotografie postupu. Kniha je rozdělená do devíti kapitol, takže poznáte všechny sardské delikatesy od ryb přes maso, zeleninu, polévky, chleba až po zvěřinu, těstoviny či místní sladkosti.

Koupíte v obchodní síti nebo na e-shopu www.kucharkazostrova.cz

Videa

reklama

reklama