Karamelové smetanové koláčky

Doba přípravy:
Počet porcí: 6 košíčků
Karamelové smetanové koláčky Foto:
Karamelové smetanové koláčky
Foto: Just Spice

Voňavé a křehké těsto s dokonalou náplní se soleným domácím karamelem dulche de leche. Pokud použijete madagaskarskou vanilku, výsledek bude dokonalý.

Suroviny
hladká mouka 2 šálky
mleté mandle 1/3 šálku
moučkový cukr 1 šálek
nasekané máslo 150 g
ledová voda 1/3 šálku
vejce 1 ks
vanilkový lusk, rozkrojený, semínka vyškrábaná (koupíte v JUST SPICE) 1 ks
šlehačka 200 ml
dulce de leche 1/2 šálku
Na DULCE DE LECHE:
slazené kondenzované mléko 1 plechovka
vločková sůl 1/2 lžičky
mletý kardamon (koupíte v JUST SPICE) 1/2 lžičky
Postup
1

Nejdřív připravte dulce de leche. Raději si ho udělejte víc, dobře se mlsá.

2

Předehřejte troubu na 200 °C.

3

Vlijte kondenzované mléko do pekáčku, posypte vločkami soli a kardamomem. Promíchejte. Pekáček dobře zakryjte alobalem. Dejte ho do většího pekáče, která naplníte do ¾ výšky vodou. Pečte 1 ¾ hodiny. Kontrolujte hladinu vody a občas ji doplňte. Mléko bude mít nakonec krásnou zlatohnědou barvu. Prošlehejte dulce de leche dohladka a uchovávejte ho v lednici ve sklenici. Vydrží měsíc, ale asi nebude mít šanci – se sušenkami a sklenicí mléka je to dokonalé noční mlsání

4

A teď koláčky: Na těsto smíchejte mouku, mandle, ¼ šálku cukru a máslo na drobenku. Přidejte vodu a vypracujte rychle těsto. Zabalte do fólie a nechte 30 minut chladit.

5

Těsto rozkrojte na 6 dílů a vyválejte kolečka 13 cm v průměru. Pokud je potřeba poprašte těsto trochu moukou. Vyložte těstem 6 deseticentimetrových koláčových formiček. Strčte je ještě na půl hodiny do lednice.

6

Předehřejte troubu na 180 °C.

7

Do každé formičky dejte pečicí papír a vysypte ho suchými fazolemi nebo hrachem. Pečte 10 minut. Odstraňte papír a zátěž a potřete koláčky rozšlehaným vejcem. Pečte ještě 5 minut.

8

Snižte teplotu v troubě na 160 °C.

9

Na náplň smíchejte zbylého ¼ šálku cukru, vejce, vanilková semínka a smetanu. Promíchejte, aby se cukr rozpustil.

10

Do každé formičky dejte lžíci dulce de leche a doplňte ochucenou smetanou. Pečte asi 20 minut, dokud náplň nezpevní.

11

Nechte koláčky vychladnout ve formičkách. Každý posypte dvěma lžičkami cukru a zapečte pistolí na créme brulée nebo kratičce pod grilem, než cukr zkaramelizuje.

12

Nenaplněné koláčky jdou skvěle zmrazit a dají se plnit čímkoli. Můžete mít základ dezertu pořád připravený.

S kořením kolem světa

Just SpiceMožná jste na tom jako my, máte rádi pestrou světovou kuchyni a leccos vám při vaření chybí. A možná jste při cestách po světě byli fascinovaní kořením na tržištích, tím pestrobarevným kaleidoskopem plným vůní. Mnohokrát jsme si z cest přivezli „něco“, o čem jsme vůbec nevěděli, nač to použít. A doma jsme hledali recepty.

Vášeň pro cestování a vášeň pro dobré jídlo je důvodem, proč jsme založili JUST SPICE, e-shop plný chutí, vůní a barev a hlavně plný koření. Na dobrém jídle záleží. A také záleží na detailu. Tedy na koření, se kterým vaříte. Přivážíme pro vás špičkové koření z celého světa, vyzkoušejte ten rozdíl.

Videa

reklama

reklama