Karamelizovaný vepřový bok

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Karamelizovaný vepřový bok  Foto:
Karamelizovaný vepřový bok
Foto: kuchařka Zdravá jídla z pomalého hrnce

Pokud tento pokrm budete chtít ozdobit křupavou thajskou bazalkou, krátce na oleji osmažte hrst lístků. Pokud thajskou bazalku neseženete, posypte vepřový bok lístky normální bazalky či koriandru. Rýžový sirup najdete v obchodech se zdravou výživou.

Pokrm můžete připravit v pomalém hrnci nebo klasicky v hrnci na sporáku. V postupu jsou uvedené oba způsoby přípravy.

Článek

Pomalu pečený bůček Foto:

10 báječných receptů na šťavnatý vepřový bůček

Pokud přijmete jako fakt, že tuk je nositelem chuti, pak vepřový bůček má výsadní postavení a patří mezi kousky masa, které vás určitě nezklamou. Pokud mu dáte dostatečnou...
Suroviny
hroznový nebo rýžový olej 1 lžíce
vepřový bok bez kůže nakrájený na 5cm kostky 1,5 kg
rýžový sirup 185 ml
čerstvě mletý bílý nebo černý pepř 1 lžička
mletý zázvor 1 lžička
mletá skořice 1 lžička
česnek, rozmačkaný 4 stroužky
rybí omáčka 3 lžíce
badyán 4 hvězdičky
kuřecí vývar 250 ml
kukuřičný škrob (pokud vaříte v pomalém hrnci) 1 lžička
zelené fazolky nakrájené podélně na 5cm kousky 1 velká hrst
K podávání:
dušená rýže
thajská bazalka
chilli paprička, nakrájená nadrobno
Postup
1

V POMALÉM HRNCI: Ve velké pánvi nebo woku rozehřejte olej na vysokou teplotu. Přidejte vepřový bok a 5 minut ho pečte dozlatova.

2

Mezitím v míse smíchejte sójovou omáčku, sirup, pepř, zázvor, skořici, česnek, rybí omáčku a badyán. Vlijte směs do pánve a 3 minuty v ní maso obalujte. Vše přemístěte do pomalého hrnce.

3

V míse vyšlehejte dohladka kuřecí vývar s kukuřičnou moukou, přilijte ho do pomalého hrnce a zamíchejte. Vařte 4 hodiny na vysokém stupni. Odeberte tuk, který je na povrchu, přidejte fazolky a vařte dalších 30 minut.

4

Podávejte s dušenou rýží, ozdobené thajskou bazalkou a chilli papričkami.

5

NA SPORÁKU: Ve velké pánvi nebo woku rozehřejte olej na vysokou teplotu. Přidejte vepřový bok a 5 minut ho pečte dozlatova.

6

Mezitím v míse smíchejte sójovou omáčku, sirup, pepř, zázvor, skořici, česnek, rybí omáčku, badyán a vývar. Vlijte směs do pánve, přiveďte ji k varu a poté snižte teplotu na nízkou. Přiklopte pokličkou a vařte 90 minut do změknutí masa. Odeberte tuk, který je na povrchu, přidejte fazolky a vařte ještě 10 minut, aby změkly.

7

Podávejte s dušenou rýží, ozdobené thajskou bazalkou a chilli papričkami.

Karamelizovaný vepřový bok  Foto: Karamelizovaný vepřový bok; foto: kuchařka Zdravá jídla z pomalého hrnce

Zdravá jídla z pomalého hrnce

Zdravá jídla z pomalého hrnce Foto:

Olivia Andrews

Díky receptům z této kuchařky můžete rodinu i přátele jednoduše a zároveň stylově nasytit zdravými a výživnými pokrmy.

Každý recept je vymyšlený tak, aby ho bylo možné připravit i ve dnech, kdy zrovna nemáte příliš mnoho času na vaření. Stačí ráno vložit suroviny do pomalého hrnce, a když se večer vrátíte domů, váš byt bude naplněný vůní dobrého jídla. Navíc díky pomalé přípravě můžete z potravin získat výrazně víc živin i zdraví prospěšných látek.

100 receptů je vždy popsáno ve dvou variantách – jedna je určená pro pomalý hrnec, podle druhé ten samý pokrm můžete připravit i bez něj na sporáku či v troubě.

Nakladatelství Omega, 499 Kč

Videa

reklama

reklama