Karamelizované meruňky s vanilkovo-rumovou zmrzlinou

Doba přípravy:
Počet porcí: 8-10
Karamelizované meruňky s vanilkovo-rumovou zmrzlinou Foto:
Karamelizované meruňky s vanilkovo-rumovou zmrzlinou
Foto: Sweet pixel blog

Nevíte co s úrodou meruněk? Vyzkoušejte tento jednoduchý, originální recept. Kombinace teplého ovoce a studené zmrzliny je navíc prostě božská.

Na přípravu zmrzliny je ideální zmrzlinovač, ale pokud ho nemáte, nevadí. Stačí často zmrzlinovou směs vytáhnout z mrazničky a pořádně prošlehat, aby byla krásně nadýchaná.

Suroviny
Na zmrzlinu:
smetana 350 ml
mléko 250 ml
sůl 1 špetka
vanilkový lusk 1 ks
vanilkový extrakt 1 lžíce
rum 2 lžíce
Na meruňky:
máslo 3 lžíce
hnědý cukr 3 lžíce
kardamon 1/4 lžičky
meruňky, přepůlené a vypeckované 400 g
Postup
1

Připravte si směs na zmrzlinu. Do středního hrnce nalijte smetanu a mléko a přidejte cukr a sůl. Vanilkový lusk rozkrojte na půl a tupou stranou nože setřete semínka. Semínka vanilky i celé lusky dejte do tekuté směsi.

2

Mlékovo-vanilkovou směs přiveďte za stálého míchání k varu. Směs přikryjte fólií a nechte vychladnout.

3

Do vychladlé směsi rozmíchejte žloutky. Opět dejte na vařič, směs míchejte a vařte asi 5 minut. Slupky vanilky opatrně vytáhněte a vyhoďte. Přidejte vanilkový extrakt a rum.

4

Zmrzlinovou směs nechte vychladit a poté nalijte do mrazuvzdorné nádoby, přikryjte fólií a dejte do mrazničky. Směs řádně vyšlehejte každou hodinu. Pokud už je směs tvrdá, nechte jí povolit a znovu vyšlehejte. Opakujte aspoň 5x.

5

Připravte si meruňky. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte cukr a kardamon. Míchejte, dokud cukr nezačne lehce karamelizovat.

6

Přidejte meruňky a opečte je z každé strany asi dvě minuty.

7

Meruňky podávejte horké s kopečkem zmrzliny.

Karamelizované meruňky s vanilkovo-rumovou zmrzlinou Foto: Sweet pixel blog

Karamelizované meruňky s vanilkovo-rumovou zmrzlinou Foto: Sweet pixel blog

Karamelizované meruňky s vanilkovo-rumovou zmrzlinou, Foto: Sweet pixel blog

Sweet pixel blogNejen sladké pokušení...

Sweet pixel blog je o propojení dvou mých vášní  jídla a fotografování. Jídlu se intenzivně a bez přestávek věnuji od léta roku 1985. K fotografování jsem se shodou šťastných okolností dostala o 25 let později a tato událost se zcela překvapivě a nečekaně stala významným mezníkem v mém životě.

Důležité jsou ty hodiny a dny, kdy se zavřu do kuchyně a připravuji, krájím, vařím, míchám, ochutnávám, peču, zdobím, upravuji, běhám se stativem v kuchyni, nadávám, clona, čas, krocení světla, odrazy, odlesky a cvak, cvak ... a nakonec, když se všechny pixely poskládají tak, jak jsem od začátku chtěla, a já pojídám výsledný produkt svého snažení, přijde přesvědčení, že takhle vypadá jeden z nejskvělejších koníčků vůbec... :-) Jana Klinkovská

Videa

reklama

reklama