Kapustové závitky s krůtím masem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kapustové závitky s krůtím masem Foto:
Kapustové závitky s krůtím masem
Foto: Večeře u Florentýny

Každé jídlo v podobě závitku vzbuzuje obdiv ke kuchařce už od prvního okamžiku. Poukazuje na čas, práci a péči, kterou kuchařka jídlu věnovala, i kdyby se – jako v tomto případě – jednalo jen o pár minut běžného času.

Kapustové závitky se tak nějak upečou samy a postarají se o sebe. Jediné, co musíte udělat vy, je přesvědčit kapustové listy, že i přes křehkou majestátnost se chtějí nechat zarolovat. Nejlepší donucovací prostředek je v těchto případech hrnec plný horké vody, ve které si to listy velmi rychle rozmyslí a poddají se bez odporu.

Vnitřek kapusty použijte do některé z polévek, například do rychlé kapustňačky nebo do podzimní minestronky.

Inspiraci pro další využití kapusty najdete v nové sekci VIDEORECEPTY, kde objevíte spoustu skvělých receptů z kulinárních pořadů TV Prima.

Suroviny
velké vnější zdravé kapustové listy, i s košťálem 10–12 ks
mleté krůtí maso 600 g
velké vejce 1 ks
jemně strouhaný parmazán 2 lžíce
strouhanka 3 zarovnané lžíce
sůl 1/2 lžičky
cibule 1 ks
česnek 2 stroužky
olivový olej 1 lžíce
sušené oregano 1/2 lžičky
drcená rajčata 1 plechovka (400 g)
Postup
1

Dejte vařit velký hrnec osolené vody, měly by jí být zhruba 3 litry, aby se do ní listy pohodlně vešly. Než voda začne vařit, v misce smíchejte mleté maso, vejce, parmazán, strouhanku, sůl a 1 rozdrcený stroužek česneku. Cibuli a zbývající stroužek česneku oloupejte a nakrájejte obojí nadrobno.

2

Při oddělování velkých listů z hlávky kapusty dejte pozor, aby se listy nepotrhaly a nebyly jinak poškozené. Tyto listy povařte v připravené vroucí vodě, stačí 1–2 minuty. Vyjměte je a ihned zchlaďte v ledové vodě.

3

Na lžíci oleje krátce zpěňte nakrájenou cibuli a česnek. Jakmile se rozvoní a trochu změknou, přidejte oregano, zalijte drcenými rajčaty z konzervy, jemně osolte, a nechte zatím zvolna pobublávat, než naplníte závitky. Troubu začněte předehřívat na 180 stupňů.

4

Ze spařených a zchladlých kapustových listů vyřízněte tuhé žebro, které vede odspodu zhruba do poloviny každého listu, jinak se vám listy nepodaří dobře smotat do závitků. Každý list naplňte částí masové směsi, přehněte přes ni boční okraje a list dobře a pevně zamotejte směrem od stopky ke špičce listu. Hotové závitky klaďte do pekáčku spojem dolů, žádné velké obavy o jejich rozmotání ale mít nemusíte, drží pohromadě i bez párátka.

5

Až budete mít všech 10–12 závitků, zalijte je připravenou omáčkou, zakryjte alobalem a vložte do trouby. Pečte 20 minut, poté alobal sejměte a dopečte dalších 20 minut. Pokud budete mít cestu kolem, jemně kapustové listy přelévejte omáčkou, ať se jim lépe daří.

6

Podávejte s rýží, kusksusem nebo pečivem.

Večeře u Florentýny Foto: VEČEŘE U FLORENTÝNY

Jana Florentýna Zatloukalová

Zkušená autorka kuchařek pro dceru, podle kterých dokáže vařit i člověk, který do kuchyně vkročí poprvé, odpovídá ve své nejnovější kuchařce na palčivou otázku mnoha domácností: Co bude dnes k večeři?

Vlastně přesněji: Co bude dnes k večeři, aby to bylo rychlé, levné a zdravé? Pro všechny maminky, manželky, milenky, jejich partnery a děti sepsala sto receptů na celý rok. V každém ročním období nabízí přes dvacet receptů na snadné a rychlé večeře a k tomu spoustu nápadů a inspirace na další variace. Teplé večeře tak můžete podávat každý den.

Více na www.kucharkaprodceru.cz, kde si knihu za 449 Kč můžete i koupit.

Videa

reklama

reklama

\n