Zelné závitky Frikkadele

Doba přípravy:
Počet porcí: 18 závitků
Kapustové závitky Frikkadele Foto:
Kapustové závitky Frikkadele
Foto: isifa.com

Frikkadele je tradiční německý pokrm, známý od 18. století jako „ouma onder die kombers“, později známý pod názvem „Frikadellen“, „Bulleten“ nebo „Fleischküchle“ v Německu, jako „Fleischpflanzerlk“ v Rakousku a Bavorsku. Podává se s rýží, rajčatovým salátem a samozřejmě s chutney.

Suroviny
máslo 30 g
olej 30 ml
cibule, nasekaná najemno 1 ks
čerstvý zázvor, najemno nastrouhaný 1 cm
chléb 1 krajíc
mléko 100 ml
mleté jehněčí maso 700 g
mleté vepřové maso 300 g
čerstvá petrželka, najemno nasekaná 30 g
sůl
zelí 18 listů
masový vývar 150 ml
Postup
1

Rozehřejte polovinu másla a oleje dohromady, opečte cibuli, česnek a zázvor do leskla a nechte pomalu vychladnout. V mléce namočte chleba a vmíchejte jej do cibulového mixu. Tuto směs přidejte do mletého masa, přidejte petrželku a vše dobře promíchejte dohromady. Ochuťte. Ze směsi vytvarujte frikkadele a obalte je v mouce. Opečte je na zbývajícím másle a oleji do zlatohněda.

2

Zelné listy spařte ponořením do vařící vody na 1–2 minuty a pak hned do ledově studené vody. Nechte okapat a zbylou vodu nechte vsáknout. Frikkadele obalte zelnými listy a vložte do zapékací mísy. Posypte muškátovým oříškem a zalijte vývarem. Mísu zakryjte fólií a pečte 20 minut při 180 °C. Potom sundejte fólii a pečte dalších 10 minut, aby se závitky hezky zabarvily.

Kapustové závitky Frikkadele Foto: isifa.com

Zelné závitky Frikkadele. Foto: isifa.com

Videa

reklama

reklama