Kapustová polévka se sýrovými nočky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Kapustová polévka se sýrovými nočky  Foto:
Kapustová polévka se sýrovými nočky
Foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Kapusta dodávala nezbytné vitaminy našim předkům a stejně dobře poslouží i nám v 21. století. Sýrové nočky se postarají o francouzský šmrnc, goudu můžete vyměnit za ementál nebo nadrobno nakrájenou mozzarellu.

Suroviny
cibule 1 ks
malá kapusta 1/2 ks
šunka 100 g
máslo 2 lžíce
mletá sladká paprika 1 lžička
kuřecí vývar 1 litr
sůl a čerstvě namletý pepř
hladkolistá petržel 1 hrst
Nočky:
gouda 50 g
vejce 2 ks
špetka soli
špetka strouhaného muškátového oříšku
Postup
1

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky, z kapusty odstraňte ovadlé listy a košťál a nakrájejte ji na proužky nebo čtverečky, hrubší žebra listů vyřízněte. Šunku pokrájejte na menší kostičky nebo proužky.

2

V hrnci rozehřejte máslo a zpěňte na něm cibuli. Přidejte šunku, opečte ji a vmíchejte kapustu. Opékejte a míchejte asi 3 minuty a když kapusta zavadne a odpaří se voda, přidejte bobkový list a mletou papriku. Orestujte ji a zalijte vývarem. Zahřejte až k varu, ztlumte teplotu a 3 minuty povařte.

3

Mezitím nastrouhejte najemno sýr a promíchejte se zbylými surovinami. Pomocí dvou lžiček vykrajujte noky a vkládejte je rovnou do polévky. Vařte 3–5 minut, ochutnejte, a je-li třeba, ještě dochuťte solí a pepřem. Podávejte posypané nasekanou petrželkou.

Kapustová polévka se sýrovými nočky  Foto: Kapustová polévka se sýrovými nočky; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Videa

reklama

reklama