Kapr načerno s houbovým kubou

Doba přípravy:
Kapr načerno s houbovým kubou Foto:
Kapr načerno s houbovým kubou
Foto: archiv FTV Prima / Karolína domácí kuchařka

Tradičního kapra můžete připravit hned na několik způsobů – překvapte rodinu nejznámější štědrovečerní úpravou, kaprem načerno! :)

Kulinární pořad Karolína, domácí kuchařka sledujte každou neděli na Prima LOVE!

Suroviny
Omáčka:
máslo 100 g
cibule 2 ks
mrkev 2 ks
celer 1 odpovídající ks
cukr 2 lžíce
černé pivo 250 ml
celý černý pepř 5 kuliček
sůl
nové koření 3 kuličky
cukr 2 lžíce
citron 1/2 ks
sušený tymián 1 lžička
švestková povidla 1 lžíce
velká hrst vyloupaných vlašských ořechů
velká hrst sušených švestek
tuzemský rum 1 lžíce
Na rybu:
máslo, přepuštěné 3 lžíce
filety z jednoho menšího kapra
čerstvý tymián na ozdobu
Kuba:
jáhly 400 g
sádlo 60 g
cibule 2 ks
sůl, čerstvě mletý pepř
drcený kmín 1 lžička
česnek 6 stroužků
sušená majoránka 2 lžíce
Postup
1

Omáčku si připravte 1–2 dny předem, krásně se rozleží.

2

V kastrolu rozpusťte máslo. Pokrájejte na malé kousky cibuli, mrkev, petržel a celer a všechno dejte na máslo.

3

Za občasného míchání několik minut opékejte, až se zelenina krásně rozvoní a zezlátne. Před koncem přidejte cukr a nechte ho na zelenině mírně zkaramelizovat.

4

Pak osolte, podlijte pivem, přidejte bobkový list, pepř, sůl, nové koření, čtyři tenké plátky citronu i s kůrou, tymián a povidla. Vše promíchejte, zakryjte pokličkou a nechte na mírném plameni cca 1,5 hodiny probublávat.

5

Během této doby můžete mírně dolít pivo, je-li třeba. Uvařenou omáčku nechte nejméně 1–2 dny odpočívat v chladnu. V den podávání omáčku přiveďte k varu, přidejte do ní ořechy, pokrájené švestky a rum a nechte ještě cca 20 minut provařit.

6

Mezitím na pánvi rozpusťte máslo, filety z kapra osolte a opepřete, a na mírném plameni opékejte několik minut z každé strany. Délka pečení záleží na tloušťce a tvaru filetu, dá se ale snadno sledovat na boční straně masa.

7

Opečené porce kapra dávejte na talíř, přelijte omáčkou a doplňte buď bramborovými šiškami, nebo třeba houbovým kubou.

8

Kuba: Jáhly spařte horkou vodou a nechte chvilku stát, tím se odstraní jejich hořkost. Pak je uvařte v osolené vodě doměkka (poměr vody podle návodu na obalu), bude to trvat cca 15 minut.

9

Jakmile je dáte vařit, namočte sušené houby do trošky vody. Když jsou jáhly měkké, sceďte případnou přebytečnou vodu a nechte je odpočívat. Mezitím v hrnci rozpusťte polovinu sádla a opečte na něm cibuli pokrájenou najemno. Když je průsvitná, přidejte houby i s tou troškou vody, ve které se máčely.

10

Osolte, opepřete, přidejte kmín a pár minut poduste. Pak přidejte jáhly, prolisovaný česnek a majoránku a vše promíchejte.

11

Troubu rozehřejte na 180 °C. Pekáček vymažte zbytkem sádla. Rozložte do něj jáhlovou směs a dejte zapéct na cca 20 minut. Na povrchu by měl kuba mírně zezlátnout.

Kapr načerno s houbovým kubou 2 Foto: Kapr načerno s houbovým kubou; foto: archiv FTV Prima / Karolína domácí kuchařka

Článek

Sezamový kapr Foto:

Chutné kapří speciality, které během vánočních svátků musíte vyzkoušet

Plánujete nákup většího množství kapra, ale nechcete ho jen klasicky obalovat? Vyberte si z našich kapřích specialit: najdete mezi nimi klasický trojobal, ale i perkelt z...
Videa

reklama

reklama