Kalamáry s kořenovou zeleninou a česnekovou bagetou

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Kalamáry s kořenovou zeleninou a česnekovou bagetou  Foto:
Kalamáry s kořenovou zeleninou a česnekovou bagetou
Foto: archiv Natalíři.cz

Lehké středomořské jídlo, po kterém se budete cítit jako na pláži v Sardinii. Česneková bageta jde krásně k mořským plodům, stejně jako na víně dušená kořenová zelenina. Pokud vám nějaké bílé víno po vaření zbyde, neváhejte jej ke kalamárům upíjet.

Suroviny
mražené kalamáry 500 g
suché bílé víno 1 dl
celer 50 g
česnek 4 stroužky
máslo 60 g
šalotka 30 g
hladkolistá petržel 20 g
tymián 5 g
rajčatové pyré 100 g
mrkev 50 g
francouzská bageta 1 ks
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Kalamáry opláchněte pod studenou vodou a nakrájejte na kolečka. Mrkev s celerem očistěte a nakrájejte na 1 cm veliké kostičky. Šalotku oloupejte a nakrájejte na kousky o velikosti špendlíkové hlavičky. Bagetu rozpůlte a obě půlky ještě podélně rozkrojte. Česnek oloupejte a nakrájejte na 2 mm tenké plátky. Z petržele si utrhněte pár lístků na ozdobu a zbytek petržele a tymiánu nasekejte na kousky cca 2 mm velké. Předehřejte si troubu na 180 °C, ve které později upečete bagetu.

2

Vezměte si kastrol a přidejte do něj 2 polévkové lžíce olivového oleje extra virgin. Na vysokém plameni nechte olej rozpálit. Když je olej dostatečně rozpálený, stáhněte na střední plamen, přidejte mrkev, šalotku, celer, tymián a polovinu z celkového množství česneku. Zeleninu krátce opékejte cca 3 minuty.

3

Do opečené zeleniny přidejte kalamáry, bílé víno, rajčatový protlak a dochuťte solí a pepřem dle chuti. Kastrol přikryjte pokličkou a kalamáry duste cca 5 minut.

4

Bagety potřete máslem a posypejte nasekaným česnekem. Potom je dejte péct přímo na mřížku trouby. Pečte v předem vyhřáté troubě (program vrchní i spodní pečení) na 180 °C po dobu 7 minut.

5

Kalamáry vložte do misky nebo hlubokého talíře, ozdobte lístky petržele a servírujte s opečenou česnekovou bagetou.

Kalamáry s kořenovou zeleninou a česnekovou bagetou  Foto:

Kalamáry s kořenovou zeleninou a česnekovou bagetou  Foto:

Kalamáry s kořenovou zeleninou a česnekovou bagetou, foto: archiv Natalíři.cz

Co bude dnes NA TALÍŘI?

Nemáte čas chodit na nákupy, nebaví vás vymýšlet, co uvařit k večeři? Nová služba Natalíři.cz to za vás jednoduše vyřeší. Stačí si vybrat, na co máte chuť a pak už jen počkat až vám domů dorazí všechny suroviny v ideálním množství i s podrobným receptem. A vy už si jen uvaříte :)

Videa

reklama

reklama