Kakaové pletence

Doba přípravy:
Počet porcí: 8
Kakaové pletence Foto:
Kakaové pletence
Foto: Coolinářka

Tento recept je původně na velký závin. Když jsem ho dělala poprvé, tak jsem udělala chybu a vytvořila víc pramenů. Abych celou situaci zachránila, udělala jsem z jednotlivých pramenů malé pletýnky. A ono to vyšlo! Nejenže získáte efektní moučník ke kávě, ale hlavně si ohromně pochutnáte!

Suroviny
Těsto:
vlažné mléko 200 ml
vejce 1 ks
bílek 1 ks
droždí 1/2 kostky
sůl 1 špetka
Náplň:
povolené máslo 100 g
hnědý cukr 80 g
kakao 2 lžíce
skořice 1 lžička
Postup
1

V míse smíchejte rozdrobené droždí s cca 10 g cukru, vznikne řídká kašička. K ní přidejte polohrubou mouku, vlažné mléko, celé vejce a zbytek cukru. Zadělejte lepkavé těsto a to nechte cca 30 minut odpočívat.

2

Mezitím si připravte náplň smícháním změklého másla s hnědým cukrem, kakaem a skořicí. Nyní si na hojně pomoučeném válu rozdělte těsto na dvě poloviny. Každou vyválejte na delší "obdélník", ten pomažte náplní (nejlépe prsty) a smotejte ho jako roládu, dlouhou cca 50 cm. Tu nyní pomoučeným nožem překrojte podélně napůl. Dva prameny rozpulte, aby vznikly 4 prameny dlouhé asi 25 cm. Každý z nich nyní přeložte a navzájem je smotejte. Z tohoto copánku stočením vytvoříte jednoduše pletýnku. Stejně postupujte s druhou částí těsta. Vznikne tedy celkem 8 pletýnek. Tyto nyní vyskládejte na pečicí papír na plech.

3

Náplň při pečení částečně vyteče, tak dbejte na to, aby byl pečicí papír dost velký a náplň se nedostala na plech. Pletýnky nechte dalších 30 minut odpočívat. Pak je pomašlujte vaječným bílkem. Pečte je ve vyhřáté troubě na 170 stupňů asi 15–20 minut. Po upečení je z plechu hned dejte vychladnout na mřížku.

 

Kakaové pletence Foto:

Kakaové pletence Foto: Kakaové pletence, foto: Coolinářka

Coolinářka Foto: Coolinářka je COOL!

Svatava Vašková z Hradce Králové alias Coolinářka svůj foodblog založila na mateřské dovolené.

Jak říká, v rámci zachování zdravého rozumu, si jej našla jako únik od mateřských radostí, strastí a povinností. Vaří ráda už hodně let, ale na fotografování jídla se vrhla teprve nedávno, ale o to s větší vervou a vášní!

Její recepty zvládne každý a jsou z dostupných surovin.

Videa

reklama

reklama