Kakaová Pavlova

Doba přípravy:
Kakaová Pavlova Foto:
Kakaová Pavlova
Foto: Pěkně vypečený blog

Sladká bomba, která obsahuje samé skvělé věci: oříšky, čokoládu, karamel, kakao a samozřejmě krém. Pokud má vaše drahá polovička takové věci ráda, odpolední dezert je jasný.

Suroviny
Korpusy:
bílky (pokojové teploty) 5 ks
kukuřičný škrob 2 zarovnané lžíce
bílý vinný ocet 1 lžíce
kakao 1 vrchovatá lžíce
Krém:
smetana ke šlehání 33% 420 g
cukr moučka 1 lžíce
Čokoládový přeliv:
kvalitní mléčná čokoláda (33,6 %) 60 g
máslo 25 g
Karamelový přeliv:
smetana ke šlehání (min. 31%) 245 ml
vanilkové aroma 1 lžička
voda 6 lžic
lískové oříšky na posypání
Postup
1

Předehřejte troubu na 180 °C a připravte 2 plechy, které vyložte pečicím papírem. Z bílků ušlehejte pevný sníh, do kterého postupně zašlehávejte cukr.

2

Pak přimíchejte škrob, kakao a úplně nakonec ocet. Vznikne hustá hmota, ze které za pomoci lžíce vytvořte na plechu 3 hromádky. Hezky je rozprostřete tak, aby byly všechny tři korpusky stejné (na pečicí papír si také můžete předkreslit stejné kruhy, pak papír otočit a nanášet).

3

Uprostřed každého korpusu udělejte obrácenou stranou lžíce lehkou prohlubeň, aby pak v dortíku hezky držel krém. Ihned vložte do trouby, snižte teplotu na 110 °C a sušte 3 hodiny. Po uplynutí této doby troubu vypněte a jen malinko pootevřete dvířka (vložte do nich např. vařečku), takto nechejte korpusy v troubě dojít, dokud v ní úplně nevychladnou.

4

Krém: Ušlehejte smetanu, pak do ní lehce zašlehejte mascarpone, které předtím smíchejte s moučkovým cukrem.

5

Čokoládový přeliv: Čokoládu rozpusťte ve vodní lázní spolu s máslem.

6

Karamelový přeliv: Smetanu a aroma přiveďte k varu a odstavte. Do druhého hrnce dejte cukr a vodu, na mírném plameni vařte, ale pozor nemíchat! Cukr s vodou bude lehce probublávat a postupně začne měnit barvu, jakmile ji bude mít světle hnědou, odstavte ho ze zdroje tepla. Bude to trvat asi 6–8 minut.

7

V této chvíli začněte metličkou vmíchávat připravenou smetanu, bude to hodně syčet a bublat. Pokud se začnou tvořit hrudky, zrychlete míchání. Nechejte malinko vychladnout. Nepoužitý karamel uchovávejte v lednici maximálně 14 dní.

8

A pak už jen vše poskládat dohromady. Připravte si první korpus, na něj natřete pěknou vrstvu krému a stejně pokračujte i s ostatními korpusy, které na sebe postupně navršíte. Na poslední korpus natřete zbytek krému a celou Pavlovu zalijte čokoládovým a karamelovým přelivem. Nakonec posypejte lískovými oříšky.

Kakaová Pavlova 2 Foto: Kakaová Pavlova; foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

Videa

reklama

reklama