Kakaová Pavlova

Moje hodnocení
4x

Pavlova jsou vlastně obrovské sněhové pusinky ozdobené samými dobrými věcmi. :) Tato je doplněna o voňavé kakao, krém a křupavé oříšky.

1 porce
120 minut
australská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Misku, ve které budete šlehat bílky, a metly otřete ubrouskem s kapkou octa. Je potřeba vše 100% odmastit, aby se směs hezky vyšlehala. Moučkový cukr prosejte do misky společně se škrobem a dejte stranou.
  2. Bílky vložte do odmaštěné mísy a přidejte špetku soli. Šlehejte je v mixéru pomocí balónové metly (nebo ručním šlehačem) nejdříve na nižší otáčky, které postupně zvyšujte až na nejvyšší stupeň. Až bílky zbělají, začněte po lžících přidávat cukr krupici, šlehejte přitom téměř na nejvyšší stupeň.
  3. Až zašleháte všechen cukr, je potřeba směs ještě cca 7–10 minut šlehat, dokud nebudou bílky hladké, bez stopy cukrových krystalů. Minutu před koncem šlehání přidejte vanilkové aroma.
  4. Poté jen stěrkou opatrně vmíchejte směs škrobu a cukru moučka. Nakonec ledabyle vmíchejte kakao tak, aby vám v bílkové směsi zanechalo „mramorování“.
  5. Troubu rozpalte na 120 °C. Připravte si pečicí papír na plech a nakreslete na něj 2 stejně velká kolečka (5 cm od sebe) o průměru 20–23 cm. Pokud se vám kolečka nevejdou na jeden plech, bez obav použijte plechy dva.
  6. Sníh rozdělte na poloviny a lžící nebo stěrkou ho rozprostřete na nakreslená kola, dokonalost není u tohoto dortu vítána, ba naopak, nedokonalost je základem úspěchu. Vložte do trouby a snižte teplotu na 90 °C.
  7. Bílkové korpusy sušte 4,5–5 hodin. Musím ale podotknout, že záleží především na vaší troubě. Naprosto stěžejní informací při přípravě tohoto dezertu je troubu neotevírat! Pokud ji otevřete, pusinky spadnou a budou z nich jen placky.
  8. Až se pusinky budou zdát vysušené tak akorát (měly by vypadat křupavě na povrchu a měkce uvnitř – nebojte, napotřetí už budete přesně vědět), vypněte troubu a nechte je dojít. Opět ji neotevírejte.
  9. Až po hodině ji lehce pootevřete a počkejte, až bude mít pokojovou teplotu. Pokud jsou korpusy správně upečené, půjdou krásně sundat z pečicího papíru. Ze zkušenosti platí, že je lepší Pavlovu lehce přesušit než nedosušit, proto ji tam nechte klidně těch 5 hodin.
  10. Mezitím si připravte šlehačku. Myslím, že u tohoto receptu není třeba ji doslazovat, záleží ale na vaší chuti. Misku a metlu vložte do lednice nebo do mrazáku na 5–10 minut.
  11. Vychlazenou šlehačku nalijte do ledové mísy, přidejte vanilkovou esenci a šlehejte do hustší konzistence. Dejte pozor, ať šlehačku nepřešleháte, abyste z ní neměli máslo.
  12. Až budou korpusy vystydlé, první opatrně přemístěte na dortový stojan či plochý talíř. Opatrně ho poklaďte ořechovým máslem tak, aby občas po straně vykouklo.
  13. Na máslo navrstvěte polovinu šlehačky a přidejte nasekané ořechy. Opatrně přikryjte druhou plackou a pokračujte stejným způsobem.
  14. Ozdobte čokoládou nalámanou na různě velké kousky (já jsem ještě použila jedlé zlato, ale není to potřeba samozřejmě). Při servírování můžete posypat kakaem pro efekt.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Cat & Cook

Ivana Jindřichová Cat & Cook

„Jídlo, vaření a pečení je mojí životní vášní, kterou reflektuji především na svém blogu catandcook.cz, ve svých kuchařkách a na svých sociálních sítích. Zaměřuji se především na tradiční recepty z celého světa, učím se o surovinách a různých kuchařských technikách a v zábavné formě to pak předávám svým fanouškům napříč všemi platformami,“ říká o sobě Ivka, která má dnes na kontě již 4 kuchařky, které jsou zároveň i tak trochu osobní zpovědí. Jídlo, vaření a pečení miluje od dětství, vždy byla vybíravá na kvalitní potraviny a ráda hostila své kamarády. Jejím poznávacím znamením jsou dopodrobna popsané recepty, které zvládne doopravdy každý. „Lidé mají často strach z tradičních receptů, ale díky mému podrobnému popisu je opravdu zvládnou a jsou pak nadšení a nemají strach se pustit do dalších,“ doplňuje Ivka.


Přečtěte si také

Recepty