Kachní prsa a brambory s mascarpone

Doba přípravy:
Počet porcí: 3–4
Kachní prsa a brambory s mascarpone Foto:
Kachní prsa a brambory s mascarpone
Foto: Kuchařinka.cz

K bramborám s mascarpone se hodí něco lehčího. Chuťově to nepřehánějte. Ale jakmile je vytáhnete z trouby, chraňte je vlastním tělem, protože jinak je ani nestačíte nandat na talíř.

Jestli nestíhate a nechcete dvě hodiny zapékat, plátky brambor můžete klidně předvařit a pak je zapéct jen krátce. Ke kachním prsíčkám se tato lahodná příloha skvěle hodí. Takto připravená jsou propečená jen mírně, maso zůstane krásně narůžovělé a maso nebude vysušené. Zkrátka, lahůdka!

Suroviny
Na brambory mascarpone:
brambory typu B 600 g
sůl
Na kachní prsa:
kachní prsa 4 ks
čerstvé bylinky (bazalka, oregano, šalvěj)
drcený kmín
Postup
1

Jako první dejte marinovat kachní prsa. Podélně několikrát nařízněte kůži. Pokapejte je olivovým olejem, opepřete, posypte bylinkami a drceným kmínem a dejte stranou alespoň na jednu hodinu.

2

Brambory nakrájejte na tenké plátky, můžete použít foodprocesor nebo robota. Pak je dejte do zapékací misky. Vždy vrstvu brambor a pak polít rozpuštěným mascarpone. I do něj můžete přihodit pár bylinek, které vám zbyly. Nebojte se oregana, bazalky ani šalvěje. Takto vrstvy střídejte. Poslední vrstvu nechte samostatné brambory, vytvoří se vám takové tenké chipsíky. Dejte péct do trouby asi na 1,5–2 hodiny na 180 stupňů.

3

Rozehřejte pánev a na ni dejte kůží dolů kachní prsa, která opékejte asi 3 minuty a pak je otočte. Opékejte další 3 minuty a pak prsa vložte do rozpálené trouby na 5 minut. Až je vytáhnete, nechte je chvíli dýchat, alespoň 5 minutek.

Kachní prsa a brambory s mascarpone Foto:

Kachní prsa a brambory s mascarpone, foto: Kuchařinka.cz

Kuchařinka IISeznamte se s Kuchařinkou

Jmenuji se Petra Novotná a přiznávám, že nejsem vyučená kuchařka, ale jsem osoba s láskou k vaření. Jsem ale i máma, grafička a teď už i blogerka a mám neodolatelnou touhu vám ukázat, že vaření není tak těžké, jak se někomu může zdát a že používání základních surovin, kvalitního masa, zeleniny a trochu i hlavy může nakonec vést k tomu, že se budete cítit ještě o něco lépe...

… takže vařím, peču a třeba griluju . A přesně to, na co mám chuť já, moje děti nebo můj muž. Někdy jen proto, že se potřebuju trochu zrelaxovat nebo vyzkoušet něco nového. Své výtvory pravidelně sdílím na blogu Kuchařinka.cz.

Videa

reklama

reklama