Kachna na pomerančích

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Kachna na pomerančích Foto:
Kachna na pomerančích
Foto: Naše francouzská kuchyně

Recept na CANARD Á L’ORANGE nebo-li kachnu na pomerančích je slavný francouzský poklad. Nebo že by to bylo jinak?

Recepty jsou jako učebnice dějepisu a taky jako věčné putování nás, lidí. Všechno souvisí se vším a jen popisuje věčnou pouť. To platí i o slavné francouzské kachně na pomerančích. Zkuste říct italskému kuchaři, že není z Toskánska a praští vás vařečkou. Italové prostě vědí, že recept přivezla do Paříže Kateřina Medicejská, když si vzala Jindřicha II. Francouzi samozřejmě vědí, že to není pravda. Krásné na tom je, že na tom nezáleží. Záleží na tom, aby nám u stolu bylo dobře a aby kuchař tu kachnu nepřipálil. To neznamená, že se o to nemůžeme u skleničky vína drobátko pohádat!

Suroviny
kachna 1 ks
pomeranče 4 ks
kachní vývar 2 šálky
tmavý cukr 3 lžíce
máslo 1 lžíce
pomerančový likér (např. Grand Marnier)
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Den předem kachnu zvenčí i zevnitř osolte a opepřete. Pár hodin před pečením ji vyndejte z lednice, aby měla pokojovou teplotu.

2

Ze dvou pečlivě omytých pomerančů oloupejte kůru (jen oranžovou část) a nakrájejte ji na co nejtenčí proužky. Dobře poslouží i škrabka na citrusy. Chcete-li postupovat opravdu tradičně, krátce kůru povařte ve vodě, ztratí tím případnou hořkost.

3

Troubu předehřejte na 230 °C. Do břišní dutiny kachny dejte polovinu pokrájené kůry z pomerančů. Kachnu dejte do pekáče, trošku ji podlijte a dejte péct. Po 15 minutách snižte teplotu na 160 °C a pečte další asi hodinu a půl, dokud nebude úplně měkká. Občas podlévejte výpekem. Hotovou kachnu nechte deset minut odpočívat.

4

Mezitím očistěte pomeranče, ze kterých jste už použili kůru ode všech bílých slupek a pokrájejte je příčně na kolečka. V malém kastrolku přiveďte k varu pomerančovou šťávu ze zbylých dvou pomerančů s cukrem. Svařte o třetinu. Přidejte kachní vývar a svařte na polovinu. Přidejte zbylou kůru. Dochuťte trochou pomerančového likéru a přidejte plátky pomerančů. Pečlivě dolaďte chuť solí a pepřem. Odstavte a vmíchejte lžíci másla.

5

Podávejte s bramborami, nejlépe opečenými na kachním sádle se snítkou tymiánu.

Prima tip: Slavný likér Grand Marnier v roce 1880 vytvořil Louis-Alexandre Marnier Lapostolle ze směsi ušlechtilých koňaků, pomerančové esence a dalších tajných složek, kterým zrání v dubových sudech dodalo jemnost a zaoblenost. Má topasovou barvu s jantarovými odlesky, krásnou plnou vůni pomerančových květů, nahořklou chuť pomerančové marmelády s tóny lískových oříšků.

Určitě se vám doma neztratí, můžete si ho dát samotný, v míchaných nápojích a skvěle ho využijete i při vaření. Třeba do palačinek Crépes Suzette.

Ochutnejte Francii

Právě vychází francouzská kuchařka Martina a Jiřího Beránkových. Je první z řady kuchařek francouzských regionů LE MOUTON (Beránek). Jmenuje se NAŠE FRANCOUZSKÁ KUCHYNĚ, díl I., Paříž & Île de France.

Naše francouzská kuchyněChvíli jsme váhali, kterou část Francie vybrat pro první z našich francouzských kuchařek. Nakonec to ale bylo snadné. Pokud pojedete poprvé do Francie, pravděpodobně začnete v Paříži. V Paříži najdete kousek ode všeho. Paříž je jako tanečnice z Moulin Rouge, krásná, maličko dekadentní, trošku neslušná, má lesklou sukni i nějaké to očko na punčošce. Paříž je město na toulání. Paříž je město jídla, vína a lehoučké nálady. A jak řekla Audrey Hepburn – Paříž je vždycky dobrý nápad.

Věříme, že vás naše kuchařka inspiruje k cestě nebo k tomu, abyste si něco dobrého uvařili jako vzpomínku na cestu minulou.

Jídlo je v Paříži prostě všude. Kavárničky, boulangerie – voňavá pekařství, která pečou čerstvé pečivo dvakrát denně, bistra, brasserie, restaurace, trhy, lahůdkářské krámky. Projíst Paříží se prostě nelze. Tak ji spolu alespoň letmo ochutnejme.“

Více info najdete na blogu Le Marché.

Knihu si můžete objednat v e-shopu JustSpice.cz

Videa

reklama

reklama