Jitrnice s kroupovým rizotem a hříbky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Jitrnice s kroupovým rozotem a hříbky Foto:
Jitrnice s kroupovým rozotem a hříbky
Foto: Schneider uzeniny

Oblíbenou zabijačkovou pochoutku zkuste připravit s nevšedním krémovým rizotem z krup se sušenými hříbky, které je tak výborné, že obstojí i jako samostatné jídlo.

Suroviny
jitrnice 4 ks
kroupy 120 g
sádlo 20 g
česnek, nastrouhaný 2 stroužky
čerstvá majoránka 3 snítky
černé pivo (bez CO2) 300 ml
šalotka 1 ks
sušené hřiby 1 hrst
lučina 200 g
sůl a čerstvě namletý černý pepř
Postup
1

Kroupy uvařte v osolené vodě doměkka. Sušené hřiby namočte na 30 minut do studené vody a poté nakrájejte na malé kousky. Vodu z hub uschovejte na podlévání rizota. Šalotku nakrájejte najemno. Majoránku otrhejte ze stonku.

2

Do pánve s tlustým dnem dejte rozpustit sádlo, na kterém nechte zesklovatět šalotku, přidejte česnek, nakrájené houby, kroupy a zamíchejte.

3

Přidejte ohřáté pivo (asi 1,5 dl), nechte ho vyvařit a podlijte trochou vody z hub. Tento postup za stálého míchání opakujte dvakrát. Přidejte lučinu, majoránku, sůl a pepř. Rizoto musí být krémové, nikoliv suché (podlévat můžete i větším množstvím piva nebo vody).

4

Jitrnice ohřejte při nižší teplotě na troše sádla a vody. Častěji obracejte a na koncích můžete jitrnici trochu propíchnout.

5

Lze také podávat se studeným kysaným zelím.

Videa

reklama

reklama