Jihočeská lepenice s jitrnicovým prejtem

Doba přípravy:
Jihočeská lepenice s jitrnicovým prejtem Foto:
Jihočeská lepenice s jitrnicovým prejtem
Foto: V kuchyni vždy otevřeno

Dopřejte si v chladných dnech pořádně sytý pokrm! Co říkáte na lepenici s jitrnicovým prejtem? :)

Suroviny
jitrnicový prejt 1 kg
brambory 1 kg
cibule 2 ks
sádlo nebo máslo
mléko cca 200 ml
kmín do brambor
sůl
špetka cukru
Postup
1

Jitrnicový prejt vložte do pekáčku a při 200 °C upečte tak, aby se na něm vytvořila křupavá krusta.

2

Oškrábané brambory pokrájejte a uvařte v osolené vodě s kmínem. Zelí poduste ve vodě, dosolte a dochuťte cukrem podle toho, jak to máte rádi. Vody stačí tolik, aby bylo zelí ponořené.

3

Po uvaření slijte. Cibule nakrájejte na kostičky a orestujte na sádle nebo na másle dokřupava.

4

Ohřejte mléko, uvařené a slité brambory rozmačkejte jako na šťouchané brambory a po částech přilévejte teplé mléko.

5

Vmíchejte zelí a polovinu usmažené cibule, dochuťte. Lepenici podávejte posypanou zbytkem usmažené cibulky a s prejtem.

Jihočeská lepenice s jitrnicovým prejtem 2 Foto: Jihočeská lepenice s jitrnicovým prejtem; foto: V kuchyni vždy otevřeno

V kuchyni vždy otevřeno Foto: V kuchyni vždy otevřeno

Food blog V kuchyni vždy otevřeno vznikl v únoru 2014 a od té doby ho Andrea Motlíková plní recepty, které by měly být inspirací pro každého, kdo doma vaří pro svou rodinu, stejně jako autorka blogu.

V obsahu webu najdete především širokou nabídku rychlých večeří z české i světové kuchyně, předkrmy, polévky, ale i oblíbené moučníky nebo třeba recepty na domácí sirupy. Andrea používá hlavně sezonní a dostupné suroviny, spoustu z nich si pěstuje i na své zahradě.

Jak Andrea sama říká: „Na vaření mě baví to, že je to velice kreativní činnost. Někdo rád maluje, jiný háčkuje, prostě každý si najde to svoje naplnění v něčem jiném. A tahle moje záliba je myslím ku prospěchu i celé širší rodiny a doufám, že i ku prospěchu čtenářů mého blogu.“

Videa

reklama

reklama