Jidáše

Doba přípravy:
Počet porcí: 20
Jidáše Foto:
Jidáše
Foto: Gurmet

Kynuté pečivo, nejčastěji připravované v podobě stočeného provazu, jenž připomíná konec zrádného Ježíšova apoštola.

Suroviny
sůl 1 lžička
droždí 50 g
žloutek na potření 1 ks
mléko 200 ml
máslo 120 g
med na přelití (při podávání) případně rozinky nebo nové koření (na odzobení)
Postup
1

Do prosáté mouky s cukrem a se solí rozdrobte droždí, přidejte žloutky, vlijte mléko a máslo a vypracujte těsto hustotou podobné mazancovému. Nechte vykynout.

2

Rozdělte ho na 20 kousků a z nich vyválejte asi 20cm válečky. Tvořte různé tvary. Přemístěte je na plech s pečicím papírem, potřete žloutkem promíchaným s trochou vody a pečte při 180 °C asi 20 minut.

Gurmet – Vaše škola vaření

Gurmet - duben 2014

V dubnovém čísle se můžete těšit na tradiční české i moravské velikonoční recepty, včetně beránka. Pozveme vás také na opulentní nedělní oběd v carském stylu. V rámci projektu Gurmet kolem světa totiž tentokrát navštívíme Rusko. Můžete se tedy těšit i na ruské velikonoční speciality. Do přípravy na svátky jara jsme zapojili též děti a upekli jsme s nimi barevné sušenky – ptáčky ozdobené marcipánem.

Přesvědčíme vás, že med může být důležitým hráčem dokonce i při přípravě masitých dobrot. Poradíme vám, jak co nejchutněji naložit s vykoledovanými vajíčky nebo jak si co nejvíc pochutnat na bylinkách. Nevíte si rady, jak a s jakými přílohami připravit ryby? Špičkový kuchař Dalibor Navrátil vám navrhne pět opravdu labužnických způsobů, jak si na nich pochutnat. V dubnu je také nejlepší čas na to, posílit mozek k vyššímu výkonu a zároveň si pochutnat.

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama