Jemný třešňový svítek

Doba přípravy:
Počet porcí: 8
Jemný třešňový svítek Foto:
Jemný třešňový svítek
Foto: Jezte česky

Ve starých kuchařkách se svítek vyskytuje v mnoha podobách. Tenhle mi ale chutná nejvíce. Je totiž neuvěřitelně nadýchaný a lehoučký.

Suroviny
třešně 2 hrnky
máslo 40 g
sůl 1 špetka
vejce 4 ks
mléko 2 lžíce
krupička 60 g
Na vymazání a vysypání formy:
Postup
1

Všechny ingredience vyndejte z lednice a nechte je odstát při pokojové teplotě. Změklé máslo nakrájejte na kousky a dejte do mísy. Zasypte ho cukrem a špetkou soli a pak utřete.

2

Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky přidejte jeden po druhém k utřenému máslu a opět třete. Do hmoty opatrně vmíchejte také vlahé mléko.

3

Z bílků vyšlehejte pevný sníh. Malou část vmíchejte do utřené směsi. Pak přidejte krupičku a nakonec zbytek sněhu.

4

Těsto rozetřete do máslem vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Na těsto rovnoměrně poklaďte vypeckované třešně a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 20 minut.

5

Prima tip: pokud si chcete ušetřit práci s mytím pekáče, vyložte ho pečlivě pečicím papírem.

Jemný třešňový svítek Foto:

Jemný třešňový svítek, foto: Jezte česky

JJezte českyEZTE ČESKY– rok v naší kuchyni

Jana Vašáková, Zdena Skokanová N.

Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezonní suroviny v kuchyni – autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Naučí vás připravovat domácí marmelády, sirupy i nanuky, nezapomínají ani na netradiční vánoční a velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky nebo z honu.

Vydalo nakladatelství Smart Press

Videa

reklama

reklama