Jemné kokosové curry s dýní, květákem a cizrnou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Jemné kokosové curry s dýní, květákem a cizrnou Foto:
Jemné kokosové curry s dýní, květákem a cizrnou
Foto: Zeleninová kuchařka

Zeleninové kari má obrovskou výhodu ve své variabilitě. Můžete ho vařit z libovolných sezonních plodin a vždy bude skvělé. V zimě ho rozzáří dýně, máslová je jemná a nevaří se příliš dlouho. Hnědá cizrna připomíná svou barvou i chutí lískové oříšky.

Další výtečné zeleninové recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Zimní číslo časopisu Prima FRESH Foto:

Užijte si krásné svátky i zimní radovánky s novým číslem časopisu Prima FRESH

Poslední letošní číslo časopisu Prima FRESH vás provede obdobím adventu i oslavami Vánoc a konce roku. Stejně tak v něm najdete i recepty, které vás zahřejí a zpříjemní...
Suroviny
hnědá cizrna 150 g
cibule 2 ks
menší chilli paprička 1 ks
citronová tráva 1-2 ks
semínka černuchy seté 3 lžičky
kari koření 2 lžičky
kurkuma 2 lžičky
kokosové mléko 400 ml
voda 500 ml
menší máslová dýně 1 ks
větší růžičky květáku 4 ks
drcená konzervovaná rajčata 200 g
citron 1 ks
jasmínová rýže 200 g
mořská sůl 3 lžičky
Postup
1

Den předem propláchněte cizrnu a namočte ji. Slijte ji, zalijte 2,5násobným množstvím vody a vařte zhruba 30 minut. Po uvaření je na povrchu tvrdší, ale uvnitř je krásně měkká.

2

Mezitím oloupejte a nahrubo nakrájejte cibuli, chilli papričku a citronovou trávu nasekejte nadrobno, dýni nakrájejte na kostky.

3

V hrnci rozehřejte olej, osmažte na něm cibuli a jakmile lehce ztmavne, přidejte chilli papričku, citronovou trávu a černuchu a krátce orestujte. Vsypte koření, restujte 1 minutu, aby kurkuma nezhořkla, přidejte dýni, zalijte kokosovým mlékem a 500 ml vody, osolte, přiveďte k varu a vařte 20 minut.

4

Rýži propláchněte, zlehka osolte, zalijte dvojnásobným množstvím vody, zahřívejte k varu, snižte teplotu, přiklopte a na mírném stupni vařte 15–20 minut doměkka. Občas promíchejte. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru, odstavte a nechte pod pokličkou dojít.

5

Květák omyjte, rozdělte na růžičky, vložte je do kokosového mléka a vařte 7 minut. Přidejte rajčata, uvařenou cizrnu, zastříkněte citronem a 5 minut povařte. Podávejte s rýží.

PRIMA TIP: Kalonji, u nás známá jako černucha setá nebo také černý kmín, se považoval v Egyptě za všelék. Snižuje především nepříjemnou plynatost, podporuje funkci střev, ale také je zbavuje nežádoucích parazitů. Použití je podobné jako u pepře, přidávejte ho do základů s cibulí, do pečiva nebo do salátů a chutney. Má nenápadnou, jemně nahořklou chuť.

Zeleninová kuchařka Foto:

Zeleninová kuchařka

Z farmy přímo na váš stůl

Petr Klíma

Šéfkuchař dejvické veganské restaurace Country Life sestavil kuchařku výhradně z rostlinných surovin vypěstovaných v Čechách. Bezmála sto výtečných lehkých a samozřejmě zdravých receptů doplňuje výletem na farmu a ukázkou pěstování a zpracování jednotlivých surovin. Kniha je rozdělena do kapitol podle sezony, čímž se stává skvělým průvodcem vaření z farmářských bedýnek nebo z nákupu na farmářském trhu. Petr Klíma umně kombinuje zeleninu, obiloviny a luštěniny a přirozeně tak v pokrmech omezuje lepek a cukr. Všechny recepty jsou veganské, nepoužívají tedy ani mléko ani vejce. Pokud hledáte inspiraci, jak začít vařit zdravěji a chutně, právě jste ji našli.

Vydává Smart Press.

Článek

Zeleninové kari z Keraly, © 2012 Jamie Oliver Enterprises Limited Foto:

21x kari v hlavní roli

Sbíhají se vám sliny jen při pouhém pohledu na misku voňavého kari? Tak dnes je váš šťastný den, připravili jsme výběr těch nejlepších receptů!
Videa

reklama

reklama