Jemná kachní paštika s portským vínem a červeným rybízem

Doba přípravy:
Počet porcí: 500 ml
Jemná kachní paštika s portským vínem a červeným rybízem Foto:
Jemná kachní paštika s portským vínem a červeným rybízem
Foto: David Turecký pro Naložto

Zkuste z nedojedené kachničky nebo chutných kachních jater vykouzlit famózní kachní paštiku do skla, která je výborná na opečeném celozrnném toustíku.

Článek

Pohanková "ďábelská" topinka Foto:

22 receptů na křupavé topinky, bruschetty či tousty

Starší chléb a bagety se snad v každé světové kuchyni zpracovávají a mnohdy je výsledek neskutečně dobrý. Připravte si doma nápadité topinky nebo tousty, které můžete...
Suroviny
kachní játra či kachní maso z pečené kachny 400 g
menší bílá cibule 1 ks
prorostlá slanina 50 g
sladká smetana 12% 50 ml
kachní sádlo 1 lžíce
snítka čerstvé nebo sušené saturejky
špetka muškátového oříšku
špetka bílého pepře
špetka soli
portské víno 2 lžíce
Čepice z portského vína:
sádlo 3 lžíce
červený rybíz (nebo jiné drobné ovoce)
portské víno 3 lžíce
nasekané mandle (volitelné) 1 lžíce
Postup
1

Omytá a osušená játra nakrájejte na menší kousky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, stejně tak i slaninu.

2

Na pánvi rozehřejte sádlo, přidejte cibuli, slaninu a nechte trochu zhnědnout. Přidejte játra, které orestujte zprudka, tak aby nebyla uvnitř ztvrdlá, ale ještě hezky růžová.

3

Sundejte z plotny a nechte vychladnout. Poté játra přendejte do vyšší misky, přidejte smetanu, portské víno, koření. Pomocí tyčového mixéru umixujte do hladkého krému. Poté paštiku přendejte do skleničky tak, aby nebyla úplně vrchovatá a bylo v ní ještě místo.

4

Nakonec připravte čepici. Sádlo rozehřejte v rendlíku tak, aby se úplně rozpustilo. Přidejte omytý červený rybíz, případně i mandle, nechte chvilku zatáhnout.

5

Poté odstavte z plotny a nechte chvíli vychladnout, až pak přilejte portské víno a zamíchejte. Nalejte do skleničky na paštiku, až je plná po okraj.

6

Nechte vychladnout a sklenici uzavřete. Uchovávejte v chladnu. Podávejte např. na topince nebo na celozrnném toustovém chlebu.

NALOŽ TO – KUJME PI(C)KLE V KUCHYNI

Naložto Foto:

Daniela Turecká

Vášni nakládání propadla před dvěma lety a od té doby plní sklenicemi se slanými chuťovkami spíže vlastní rodiny i přátel. Z původní záliby se časem vyvinul větší projekt s e-shopem vhodných sklenic a doplňků k nakládání a unikátní kuchařka Nalož to, která se jako jediná věnuje nakládání sýrů, zeleniny a nejrůznějších specialit do sklenic.

Daniela pracuje jako produkční a dekor stylistka při focení, a tak se na vzniku kuchařky podílela od začátku do konce, všechna jídla sama připravila i nazdobila na focení, kterého se ujal její manžel – známý fotograf jídla a osobností David Turecký. Z jejich společné vášně pro nakládané dobroty se zrodila kuchařka plná lahůdek ve skle, kterými potěšíte sebe, své blízké i přátele a které především poslouží jako perfektní dárky pro všechny příležitosti.

A pokud byste se náhodou rozhodli s nakládáním na chvíli přestat, Daniela vám ukáže, jak kreativně lze prázdné sklenice využít.

Vydává Došel karamel s. r. o., kniha stojí 299 Kč, více na www.naloz-to.cz

Videa

reklama

reklama