Jemná daňčí svíčková a hrnkové knedlíky s brusinkami

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Jemná dančí svíčková a hrnkové knedlíky s brusinkami  Foto:
Jemná dančí svíčková a hrnkové knedlíky s brusinkami
Foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Královna českých omáček výborně doprovodí jemné hovězí maso i delikátní divočinu. Knedlíky v hrníčku se povedou skoro samy, a tak tuhle lahůdku můžete bez obav servírovat k nedělnímu obědu. Stane se vaším majstrštykem!

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
Maso a omáčka:
dančí kýta 800 g
uzený špek v celku 80 g
sůl a čerstvě namletý pepř
mrkev 2 ks
malý celer 1 ks
máslo 2 lžíce
sádlo 1 lžíce
celý pepř 5 kuliček
celé nové koření 3 kuličky
jalovec 2 kuličky
velká cibule 1 ks
rozmarýn 2 snítky
tymián 3 snítky
kousek citronové kůry
třtinový cukr 4 lžíce
bílé víno 200 ml
plnotučná hořčice 1 lžíce
vývar nebo voda asi 800 ml
smetana ke šlehání 200 ml
Knedlíky:
hrubá mouka 2 hrnky
sůl 1 rovná lžička
mléko 2 hrnky
na kostičky nakrájené housky nebo rohlíky 2 hrnky
hladkolistá petržel, nasekaná 2 lžíce
sušené brusinky 2 lžíce
bílek 2 ks
změklé máslo na vymazání hrnků
hrubá mouka na vymazání hrnků
Postup
1

Daňčí kýtu prošpikujte: udělejte v ní úzkým nožem hluboké zářezy, uvolněte je prstem a do každého vložte tenký špalíček ztuhlého špeku. Maso osolte a opepřete. Mrkev a celer očistěte a nahrubo nastrouhejte, cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.

2

V kastrolu rozpusťte máslo a sádlo a opékejte na něm zeleninu a koření zhruba 3 minuty. Až se rozvoní, přidejte cibuli, osolte, opepřete, přidejte bylinky, kousek žluté části citronové kůry, cukr a ještě několik minut opékejte. Když vše příjemně karamelově voní, přidejte maso a zbytek špeku. Maso opečte důkladně ze všech stran a pak podlijte vínem. Přidejte hořčici, dolijte vodu nebo vývar, aby bylo maso ponořené tak ze tří čtvrtin, a nechte na mírném stupni dusit do změknutí, zhruba 2 hodiny.

3

Asi po 1,5 hodině začněte chystat knedlíky. Pět čtvrtlitrových rovných hrnků důkladně vymažte máslem a vysypte moukou. V míse promíchejte prosátou hrubou mouku, sůl, mléko a žloutky na hladké řídké těsto. Vmíchejte nakrájené pečivo, petrželku a propláchnuté a osušené brusinky (velké překrojte). Z bílků ušlehejte pevný sníh a zlehka ho zapracujte do těsta.

4

Těsto rozdělte lžící do připravených hrnků. Plňte je kousek pod okraj, asi do tří čtvrtin. Hrnky naskládejte těsně vedle sebe do širokého kastrolu, do kterého nalijte vroucí vodu tak, aby sahala tak do poloviny výšky hrnků. Přiklopte kastrol poklicí a vařte 22 minut od začátku varu. Poté zkuste jeden knedlík: hrnek vyjměte, kulatým nožem ho objeďte kolem stěn, knedlík vyklopte na prkénko a rozkrojte ho uprostřed nití. Je-li i ve středu pevný, máte hotovo. Vyjměte zbývající hrnky, knedlíky stejným způsobem vyklopte a rozkrájejte je bílou režnou nití na plátky silné 1,5–2 cm.

5

Měkké maso vyjměte a z omáčky vyberte koření. Rozmixujte ji nebo propasírujte, záleží na vaší chuti a zvyklostech. Dochuťte, pokud máte rádi svíčkovou kyselejší, dokyselte ji troškou citronové šťávy. Pokud je omáčka po mixování málo hustá, ještě ji trochu povařte a zredukujte. Maso krájejte na plátky a podávejte s houskovým knedlíkem.

Jemná dančí svíčková a hrnkové knedlíky s brusinkami  Foto: Jemná dančí svíčková a hrnkové knedlíky s brusinkami; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

V novém čílse časopisu Prima FRESH najdete ukázkové slavnostní menu z nové Karolíniny kuchařky:

Článek

Sváteční pohoda s Prima FRESH  Foto:

Užijte si sváteční pohodu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Nové číslo časopisu Prima FRESH plné inspirace, která vám zpříjemní sváteční čas i zimní radovánky, najdete v prodeji již od středy 16. listopadu.
Videa

reklama

reklama