Jehněčí kýta v solné krustě s mátovou omáčkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Jehněčí kýta v solné krustě s mátovou omáčkou  Foto:
Jehněčí kýta v solné krustě s mátovou omáčkou
Foto: Vlado Kníž

Velikonoce se blíží a nabídka jehněčího v řeznictvích se zvětšuje. Využijte ji a připravte si na slavnostní stůl tuto dokonalou pečínku se svěží omáčkou.

Sledujte novou řadu kulinární show Teď vaří šéf!, každou neděli v 18.00 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
jehněčí kýta
ranné brambory
bílek 2 ks
šalotka 2 ks
česnek 3 stroužky
hrubozrnná mořská sůl
červený vinný ocet
čerstvý rozmarýn
čerstvá máta
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Z kýty vyndejte stehenní kost. Stroužky česneku rozpulte a maso jím prošpikujte spolu s lístky rozmarýnu. Opepřete a osolte z obou stran.

2

V míse smíchejte mořskou sůl a vyšlehané bílky s tím, že na kilo soli se vždy používají 3–4 bílky.

3

Pekáč vystelte papírem na pečení a pokapejte olivovým olejem. Vložte maso a naneste na něj solnou krustu. Troubu předehřejte na 175 stupňů a pečte 40–60 minut. Zhruba v polovině pečení vložte do pekáče celé brambory a nechte je upéct.

4

Upečené brambory vyndejte stranou. Krustu sundejte a maso ještě orestujte na pánvi z obou stran a postupně zalévejte vypečeným tukem. Na závěr přidejte kousek másla a pečené brambory.

5

Šťávu z pekáče slijte do hrnce a připravte z ní mátovou omáčku: přidejte nadrobno nakrájenou šalotku, ocet z červeného vína a potom vývar. Nechte povařit. Pak přisypte nahrubo nasekanou mátu.

6

Jehněčí a brambory vyndejte z pánve a přelijte vypečenou šťávou. Zbytek výpeku z pánve ještě zalijte trochou vývaru a přidejte k mátové omáčce. Hrnec sundejte ze sporáku a přidejte ještě zbytek čerstvé máty.

7

Jehněčí nakrájejte na plátky, přidejte pečené brambory, které trochu promáčkněte vidličkou a podávejte s mátovou omáčkou.

Jehněčí kýta v solné krustě s mátovou omáčkou  Foto: Jehněčí kýta v solné krustě s mátovou omáčkou, foto: Vlado Kníž

Připravte si jehněčí kýtu v solné krustě podle videoreceptu přímo se šéfem:

Videa

reklama

reklama