Jehněčí kýta na rozmarýnu s chlupatým knedlíkem se zelím

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Jehněčí kýta na rozmarýnu s chlupatým knedlíkem se zelím  Foto:
Jehněčí kýta na rozmarýnu s chlupatým knedlíkem se zelím
Foto: archiv Pivovar Prachatice

Jehněčí stále patří v českých domácnostech k méně využívanému druhu masa, ale je to škoda. Zkuste připravit tuhle výtečnou kýtu na rozmarýnu s ryze českou přílohou podle receptu, který připravuje kuchař v Pivovaru Prachatice. Zaručujeme, že s ní budete slavit úspěch!

Suroviny
jehněčí kýta
špek 250 g
cibule 500 g
čerstvý rozmarýn 4 snítky
sůl a čerstvě namletý pepř
Chlupaté knedlíky se zelím
brambory 750 g
vejce 1 ks
hrubá mouka cca 250 g
sůl
středně velká cibule 1 ks
kysané zelí 1 sáček
Postup
1

Maso: Kýtu očistěte a uvolněte od kosti z obou stran, kostí lehce točte a vytáhněte ji z masa. Místo kosti protáhněte masem nakrájené proužky špeku a větvičky rozmarýnu. Maso pořádně nasolte, proválejte a zdrezírujte (svažte do úhledného tvaru provázkem). Pod provázek můžete zasunout ještě větvičku rozmarýnu na provonění masa.

2

Na pánvi rozpalte olej a maso prudce opečte ze všech stran, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Maso vložte do trouby společně s cibulí a pečte nejdříve 30 minut na 120 °C a poté 90 minut na 85 °C. Ještě můžete rozlomit kost z kýty a přidat ji k masu. Morek z kosti se vypeče a dodá šťávě větší sílu a aroma.

3

Knedlíky: Brambory oloupejte a pak nastrouhejte najemno na struhadle nebo s pomocí robotu. Můžete je také strouhat přímo do cedníku nad mísu či dřez, aby tekutina, která se z nich uvolňuje, průběžně odkapávala.

4

Ze strouhaných brambor na cedníku důkladně vymačkejte většinu tekutiny; tu nebudete potřebovat. Brambory vložte do mísy, osolte, rozklepněte k nim vejce a promíchejte. Pak do hmoty postupně zapracujte tolik mouky, aby vzniklo tuhé těsto, o něco hustší než na bramboráky.

5

Šištičky opatrně sázejte namočenými lžícemi do hrnce s mírně probublávající osolenou vodou. Knedlíčky pak budou jeden jako druhý. Pokud nejste tak nároční na tvar, vystačíte si s jednou lžící nebo jen s mokrou rukou; buďte ale opatrní. Teprve až budou všechny knedlíčky plavat, zvyšte pod hrncem plamen. Vařte doměkka.

Jehněčí kýta na rozmarýnu s chlupatým knedlíkem se zelím  Foto: Jehněčí kýta na rozmarýnu s chlupatým knedlíkem se zelím; foto: archiv Pivovar Prachatice

Navštivte Pivovar Prachatice!

Pivovar Prachatice Foto:

Pivovar Prachatice znamená obnovení tradice vaření piva ve městě, které se nazývá bránou Šumavy nebo i perlou na „Zlaté stezce“. Historie vaření piva v Prachaticích sahá daleko do středověku a doložitelné zmínky o této bohulibé činnosti jsou z roku 1379. Poslední várky pak proběhly na konci roku 1948, kdy vzala vládu do svých rukou dělnická třída a pivo se vařit přestalo…

K obnovení tradice došlo fyzicky v srpnu 2015 s tím, že myšlenka vznikla před čtyřmi lety. Čtyři roky od nápadu až k prvnímu pivu a hostům. Dva švagři, Martin a Michal, vrátili do Prachatic vůni sladu a chmele. Místní si pivo pochvalují stejně tak jako jídla, která jsou česká a jednoduchá, každý den z čerstvých surovin. Chuťové zážitky umocňuje i zajímavý moderní interiér. Na čepu je pravidelně jedenáctka a dvanáctka světlý ležák, který bývá doplněn o speciály typu IPA, ALE nebo STOUT.

Kontakty: WEB: www.pivovarprachatice.cz , FB: www.facebook.com/PivovarPrachatice , INSTAGRAM: www.instagram.com/pivovarprachatice

Recept

Pečený králík na smetaně s brusinkami a karlovarským knedlíkem  Foto:

Pečený králík na smetaně s brusinkami a karlovarským knedlíkem

Klasické české jídlo bývalo dříve mnohem více obvyklé i v domácím provedení všude tam, kde nechyběly na zahrádkách králíkárny. Dnes si tuhle oblíbenou pochoutku dopřáváme...
Videa

reklama

reklama