Jehněčí kýta à la Středomoří

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Jehněčí kýta à la Středomoří  Foto:
Jehněčí kýta à la Středomoří
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Pro středomořskou kuchyni je typická jednoduchá příprava a několik voňavých přísad. Tato úprava jehněčího osciluje někde mezi Řeckem a Francií – a bude skvěle konvenovat českým chutím.

Článek

13 skvělých receptů s jehněčím masem Foto:

13 skvělých receptů s jehněčím masem

Jehněčí maso je právě teď v nejlepší formě. V posledních letech se toto vynikající "jarní" maso dostává stále více do popředí i v nabídce českých restaurací a není důvod,...
Suroviny
jehněčí kýta 1 ks (asi 3 kg)
česnek oloupaný 6 stroužků
česnek neoloupaný 10 stroužků
čerstvé oregano 1 svazek
čerstvý rozmarýn 4 snítky
šťáva a kůra z 1 citronu
sůl
Postup
1

Troubu předehřejte na 240 °C. Česnek rozetřete a utřete ho s polovinou nakrájeného oregana, citronovou kůrou a špetkou soli na kašičku, kterou pak promíchejte s citronovou šťávou a trochou oleje. Do masa udělejte ostrým nožem zářezy a vetřete do nich co nejvíc česnekové kašičky.

2

Maso vložte do pekáče, zakapejte olivovým olejem, pečte 20 minut, pak teplotu trouby snižte na 180 °C a maso pečte ještě asi 1 hodinu nebo déle podle toho, jak ho chcete mít propečené. Během pečení maso potírejte vypečenou šťávou a asi půl hodiny před koncem pečení k němu přidejte stroužky česneku a snítky rozmarýnu.

3

Maso vyndejte a před podáváním nechte přikryté alobalem odpočívat. Pak ho naporcujte (je-li hodně propečené, mělo by se dělit na vlákna takřka samo).

Jehněčí kýta à la Středomoří  Foto: Jehněčí kýta à la Středomoří; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Videa

reklama

reklama