Jehněčí kolínko po marocku

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Jehněčí kolínko po marocku Foto:
Jehněčí kolínko po marocku
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

To co dodává jehněčímu výjimečnou, exotickou příchuť, je bájná směs koření ras el hanout. Jednodušší verzi si můžete sami namíchat z níže uvedených přísad, ale dá se koupit i hotová, například v Tescu.

V Maroku se samozřejmě prodává na tržištích a u kořenářů a každý výrobce na ni má svůj vlastní recept, kdy se používá až 30 různých přísad!

Suroviny
jehněčí kolínko 4 ks
česnek 1 stroužek
mrkev 2 ks
fenykl 1 ks
šafrán 1 špetka
zralá rajčata 2 ks
naložený citron 1 ks
drůbeží vývar 1 l
Směs koření Ras El Hanout:
semínka ze 2 tobolek kardamomu
mletá skořice 1/2 lžičky
kajenský pepř 1 lžička
semínka koriandru 1 lžička
sladká paprika 1/2 lžičky
semínka římského kmínu 1 špetka
kurkuma 1/2 lžičky
mletý zázvor 1/2 lžičky
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C. Všechny přísady na kořenicí směs umelte v mlýnku na koření nebo rozetřete v hmoždíři na prášek. Směsí potřete kolínka, vložte je do velkého ohnivzdorného pekáče, zakapejte olejem a na sporáku na vyšším plameni nechte ze všech stran opéct dohněda. Závěrem nechte u masa opéct chilli papričku a pak i s masem dejte stranou.

2

Pekáč vytřete kuchyňským papírem a znovu postavte na středně vysoký plamen. Přidejte trochu oleje, chilli papričku a bobkové listy, nakrájený česnek, cibuli, mrkev a fenykl a opékejte 10 až 12 minut, až zelenina změkne.

3

Šafrán přelijte v hrnku trochou horké vody. K zelenině v pekáči vraťte kolínka, přidejte na čtvrtky nakrájená rajčata a namočený šafrán, naložený citron a vývar. Uveďte do varu. Z pečicího papíru si ustřihněte kus dost velký na to, aby se jím dal pekáč zakrýt. Zmačkejte ho pod tekoucí studenou vodou a pak rozestřete na zeleninu a maso v pekáči. Zakryjte poklicí nebo druhým pekáčem a vložte do předehřáté trouby. Pečte 2 až 2 ½ hodiny, až bude maso křehké a šťáva lahodná. Podávejte s kuskusem, připraveným ve vývaru a ochuceným čerstvou mátou.

4

PRIMA TIP: Navlhčený a zmačkaný papír (cartouche, kartuš) je trikem z francouzské kuchyně, který dnes používají mnozí šéfkuchaři. Při kratší přípravě nahradí pokličku, protože mnohem lépe distribuuje vznikající páru a šťáva pokrmu houstne pomaleji a stejnoměrněji. Pokud papír ještě zakryjete pokličkou, maso se dokonale udusí, ale nevyschne a šťáva se nepřipálí.

Koření Ras El Hanout se dá koupit i hotové, například v Tesco, v Marks & Spencer nebo v arabských obchodech.

Jehněčí kolínko po marocku Foto: Jehněčí kolínko po marocku, foto: L.A. CREATIVE FOOD

Další porci skvělých jarních receptů najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Jarní koleda s Prima FRESH  Foto:

Užijte si jarní koledu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Zbrusu nové číslo časopisu Prima FRESH najdete v prodejní síti už od 9. března – a je plné receptů, které vám domů přivolají jaro.


Videa

reklama

reklama