Jehněčí kofty s tahini omáčkou – Kofta b’sinija

Doba přípravy:
Počet porcí: 18 ks
Jehněčí kofty s tahini omáčkou - Kofta b’sinija  Foto:
Jehněčí kofty s tahini omáčkou - Kofta b’sinija
Foto: Jeruzalém

Různé kuličky a válečky z mletého masa, v případě dané zeměpisné oblasti nejčastěji jehněčího, tvoří základ blízkovýchodní masové kuchyně a existují v bezpočtu variant.

Hotové kuličky pokapávejte máslem pouze v případě, že je budete podávat ihned po vytažení z trouby a spotřebujete je všechny najednou. Jinak máslo vynechejte, protože rychle tuhne a nevypadá pak příliš pěkně. Kofty podávejte s pitou a salátem z okurek a rajčat.

Tento a další recepty z krásné kuchařky Jeruzalém najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Užijte si krásné jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu Prima FRESH plné nových, svěžích receptů, které je radost vařit, najdete v prodeji již od 8. března.
Suroviny
světlá tahini pasta 150 g
citronová šťáva 3 lžíce
voda 120 ml
česnek, drcený 1 stroužek
máslo nebo přepuštěné máslo (možno vynechat) 30 g
mletá sladká paprika na ozdobení
sůl
Válečky:
mleté jehněčí maso 400 g
mleté hovězí nebo telecí maso 400 g
malá cibule, nakrájená nadrobno 1 ks
česnek, rozdrcený 2 velké stroužky
pražené piniové oříšky, nakrájené nahrubo 50 g + trochu celých na ozdobu
hladkolistá petržel, nakrájená nadrobno 30 g + na ozdobu
středně pálivá červená chilli paprička, zbavená semen a nakrájená nadrobno 1 ks
mletá skořice 1,5 lžičky
mleté nové koření 1,5 lžičky
muškátový oříšek, nastrouhaný 3/4 lžičky
mletý černý pepř 1,5 lžičky
sůl 1,5 lžičky
Postup
1

Všechny suroviny na přípravu masových kuliček dejte do mísy a rukama dobře promíchejte. Z masové hmoty vytvořte dlouhé, torpédovité válečky dlouhé zhruba 8 cm (po 60 g). Zmáčkněte je, aby byly pevné a držely tvar. Rozložte je na mísu a uložte do chladničky, vydrží v ní takto až jeden den.

2

Předehřejte troubu na 220 °C (horkovzdušnou na 200 °C, plynovou na stupeň 7). Ve středně velké míse prošlehejte pastu tahini, citronovou šťávu, vodu, česnek a ¼ lžičky soli. Omáčka by měla být o něco tekutější než med – podle potřeby můžete přidat 1 nebo 2 lžičky vody.

3

Ve velké pánvi rozehřejte slunečnicový olej, přidejte kofty a opečte je v několika dávkách na silném ohni ze všech stran dozlatohněda, aby se maso zatáhlo (asi 6 minut každá dávka). V této fázi by mělo být maso slabě propečené. Vyjměte je z pánve a rozložte do pekáče. Chcete-li je mít středně nebo dobře propečené, vložte je na 2 až 4 minuty do trouby.

4

Masové kuličky podlijte omáčkou tahini tak, aby pokrývala dno pekáče. Pokud chcete, můžete maso trochu pokapat, mělo by však zůstat viditelné. Dejte pekáč na 1 až 2 minuty do trouby, aby se omáčka trochu prohřála.

5

Mezitím rozehřejte v rendlíku máslo (pokud je použijete) a nechte je trochu zhnědnout, ale tak, aby se nepřipálilo. Masové kuličky pokapejte máslem, jakmile je vytáhnete z trouby. Pokrm posypte piniovými oříšky, petrželkou a nakonec poprašte trochou mleté sladké papriky. Ihned podávejte.

Jehněčí kofty s tahini omáčkou - Kofta b’sinija  Foto: Jehněčí kofty s tahini omáčkou – Kofta b’sinija; foto: Jeruzalém

Jeruzalém

Jeruzalém Foto:

Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi

Autoři této knihy vyrůstali v 70. až 80. letech minulého století v Jeruzalémě, aniž by se znali. Yotam žil v židovské čtvrti na západě tohoto starobylého města, Sami v jeho arabské čtvrti na východě. Setkali se v Londýně roku 1999 a stali se z nich obchodní partneři ve firmě Ottolenghi, která mimo jiné provozuje restaurace a lahůdkářství. Jejich zážitky z dětství jim po čase posloužily jako inspirace při psaní této knihy. Tradiční recepty upravili tak, aby vyhovovaly životnímu stylu a chutím současných kuchařů a strávníků. Kniha je napsána jako pocta městu, kde se setkává mnoho kultur a také mnoho kuchyní z různých částí světa.

Obsahuje 120 receptů na přípravu zajímavých pokrmů ze zeleniny, luštěnin i masa, ale i dezertů, vybraných autory na základě jejich preferencí chutí a zvyků při vaření a také vzpomínek na to, jak se vařilo v jejich širších rodinách. Nesnažili se podrobně dokumentovat židovskou ani arabskou kuchyni v uvedeném městě, šlo jim spíše o zachycení vlastních zkušeností a jejich využití v současném stylu vaření.

Vydalo nakladateství Slovart.

Videa

reklama

reklama