Jehněčí biryani

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Jehněčí biryani Foto:
Jehněčí biryani
Foto: profimedia.cz

Biryani je indický míchaný rýžový pokrm složený z rýže, koření a masa nebo zeleniny.

Suroviny
cibule 2 ks
rozinky 30 g
česnek 3 stroužky
čerstvý zázvor 1 cm
mleté mandle 2 lžíce
tikka kari pasta 4 lžíce
bílý jogurt 250 ml
šafránová vlákna
mléko 2 lžíce
basmati rýže 200 g
sůl 1 lžička
Postup
1

Předehřejte troubu na 190 °C. V zapékací míse rozehřejte 1 lžíci oleje a opečte na něm cibuli dozlatova. Přidejte hrozinky a opékejte ještě pár minut. Dejte stranou polovinu směsi.

2

Přidejte maso a opékejte asi 10 minut, občas promíchejte, až bude ze všech stran hnědé. Mezitím dejte do malého mixéru česnek, zázvor, mandle a 2 lžíce vody a vyšlehejte dohladka.

3

K jehněčímu přidejte tikka karí pastu, restujte asi 1 minutu, potom přidejte česnekovou směs, současně s 200 ml vody a jogurtem. Dobře promíchejte, zakryjte pokličkou a pečte v troubě 1 hodinu, až bude maso měkké.

4

Do hrnku s teplým mlékem dejte šafrán a nechte louhovat.

5

Po 40 minutách dejte rýži a sůl do hrnce a zalijte 400 ml vody. Přikryjte a vařte 15 minut, až se všechna tekutina vsákne a rýže bude měkká.

6

Před podáváním navršte rýži na masovou směs a dřevěnou lžící do ní udělejte prohlubeň. Do ní nalijte šafránové mléko a promíchejte rýži s masem. Navrch dejte zbývající cibuli s hrozinkami.

Videa

reklama

reklama