Jednoduchý makovec

Doba přípravy:
Počet porcí: 16–20
Jednoduchý makovec  Foto:
Jednoduchý makovec
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Jen v zemi, kde mák milují a kde se pěstuje ve špičkové kvalitě, mohl vzniknout podobný dezert: máku je v něm stejně jako mouky. V této podobě se peče například v kuchyni slavného hotelu Alcron.

Článek

16x vaříme a pečeme s mákem Foto:

16x vaříme a pečeme s mákem

Používání máku při pečení a vaření je ryze evropskou specialitou. A v našich končinách je mák skutečně velmi oblíbený. Koláče, bábovky, buchty... Možností, jak tato černá...
Suroviny
změklé máslo 125 g + na vymazání
vejce pokojové teploty 5 ks
mletý mák 400 g
kypřicí prášek (nejlépe bezfosfátový) 2 sáčky
mléko 750 ml
případně hrubá mouka na vysypání
Postup
1

Máslo ručně nebo elektrickými metlami utřete s cukrem do pěny. Po jednom zašlehejte vejce. Přidejte mák, mouku, prášek do pečiva a vše dobře promíchejte.

2

Plech s vyšším okrajem vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte papírem na pečení. Troubu předehřejte na 170 °C.

3

Těsto vlijte na plech, vložte do trouby a makovec pečte asi 20 minut. Do středu těsta zapíchněte špejli, pokud ji vytáhnete bez ulpělých drobků, je upečeno. Upečený makovec rozkrájejte na kostky.

PRIMA TIP: Makovec se často potírá cukrovou polevou, zejména citronovou (100 g moučkového cukru utřete se 1 lžící čerstvé citronové šťávy a 1 lžící horké vody), Roman Paulus, šéfkuchař hotelu Alcron, doporučuje zakápnutí nějakým ušlechtilým likérem a dětem přídavek dobré zmrzliny. My bychom nebyli proti ani verzi makovcového chlebíčku, kdy si tenčí plátky makovce potřete například švestkovými povidly a spojíte k sobě.

Jednoduchý makovec  Foto: Jednoduchý makovec; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Videa

reklama

reklama