Játrová paštika s marinovanými švestkami

Doba přípravy:
Játrová paštika s marinovanými švestkami  Foto:
Játrová paštika s marinovanými švestkami
Foto: Michal Šajmir

Dobrá paštika namazaná na plátku čerstvého chleba může být výjimečným kulinárním zážitkem. Zvlášť pokud si ji vyrobíte doma, to je pak úplně jiný požitek. Máme pro vás recept na výtečnou paštiku se švestkami marinovanými v portském víně. Je tak dobrá, že se hodí i jako jedlý dárek!

Suroviny
kuřecí játra, důkladně omytá, zbavená žilek a pokrájená na menší kousky 300 g
máslo 200 g
sušený tymián 1/2 lžičky
sladká smetana 3–4 lžíce
šalotky, pokrájené najemno 2–3 ks
česnek, prolisovaný 1 stroužek
sušené švestky, pokrájené na kousky 6–8 ks
čerstvě namletý bílý pepř
sůl
pár kuliček růžového pepře na ozdobení
Postup
1

Nasekané švestky vložte do misky, zalijte portským vínem a ideálně přes noc nechte dobře namarinovat v lednici, následně slejte marinádu a dejte ji bokem.

2

V kastrůlku rozehřejte máslo a nechte trochu vychladnout. Do hlubší pánve dejte pár kapek olivového oleje, orestujte šalotky a přidejte játra. Chvilku poduste, přidejte česnek, tymián, posolte, dochuťte bílým pepřem a podle chuti přidejte 2–3 lžíce švestkové marinády, kterou jste si odložili bokem. Nechte zlehka odvařit tekutinu.

3

Játra přesuňte do kuchyňského robota, přidejte sladkou smetanu, rozpuštěné máslo (cca 150 g) a důkladně rozmixujte dohladka. Poté do směsi vmíchejte kousky marinovaných švestek.

4

Hotovou paštiku přelijte do sklenice nebo misky a vrch zalijte zbylým rozpuštěným máslem. Ozdobte kuličkami růžového pepře a nechte zatuhnout v lednici.

Játrová paštika s marinovanými švestkami  Foto:

Játrová paštika s marinovanými švestkam, foto: Michal Šajmir, www.michalsajmir.com

Videa

reklama

reklama