Játra po benátsku

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Játra po benátsku Foto:
Játra po benátsku
Foto: Kuchařka pro mého muže

K přípravě téhle pochoutky se naprosto nejlépe hodí jatýrka telecí nebo jehněčí. Ta bohužel nejsou ani zdaleka běžnou součástí zdejšího řeznického sortimentu, ovšem vyplatí se kvůli nim vážit cestu k některému z osvícených řezníků, kteří vědí, co je dobré.

Oproti játrům hovězím a vepřovým se ta telecí a jehněčí připravují podstatně kratší dobu, vlastně jen pár minut, a navíc jsou křehčí a chutnější.

Suroviny
telecí nebo jehněčí játra 500 g
cibule 250 g
olivový olej 4–5 lžic
suché bílé víno 120 ml
sůl
čerstvá petrželka, nadrobno nasekaná 1 lžíce
Postup
1

Ze všeho nejdříve si připravte játra. Vzhledem k tomu, že játrům, stejně jako ostatním vnitřnostem, nedělá dobře oplachování pod vodou, postačí, když je jen otřete papírovou utěrkou. Poté z nich stáhněte případné blány a odkrojte veškeré šlachovité části. Takto očištěná jatýrka nakrájejte na nudličky.

2

Dále si připravte cibuli – sloupněte ji ze slupky a nakrájejte nikoliv na kostičky, nýbrž na tenká kolečka či půlkolečka.

3

Následně si k ruce vezměte přiměřeně velkou pánev a vlijte do ní olivový olej. Jakmile bude olej rozehřátý, vhoďte na něj cibuli. Nechte ji na mírném ohni opékat dobrých 10 minut, přičemž ji čas od času zlehka promíchejte vařečkou, dokud se slabě nezbarví dohněda.

4

Nyní pod pánví pořádně zatopte a do pánve nalijte bílé víno. Počkejte, až se vypaří a v pánvi po něm zbyde jen příjemná chuť a vůně prostá alkoholu.

5

A teď už zbývá jen do pánve přidat petrželku a játra a za častého pošťuchování vařečkou osmahnout, stačí na to 5 minut. Hotová jatýrka osolte a opepřete až na samotný závěr, jinak by nenávratně ztvrdla.

6

Játra po benátsku podávejte s dušenou rýží nebo s čerstvým chlebem.

Játra po benátsku Foto: Kuchařka pro mého muže

Játra po benátsku, Foto: Kuchařka pro mého muže

 

Kuchařka pro mého mužePořádná kuchařka pro pořádnýho chlapa!

Kuchařka pro mého muže

Veronika Zemanová

Kuchařka pro mého muže Veroniky Zemanové obsahuje skvělé recepty na polévky, hlavní chody i sladká jídla a velmi podrobné pracovní postupy, včetně postupových fotografií a obrázků výsledných pokrmů. Muž neuvyklý vaření zde najde také užitečné rady a tipy. Veronika s láskou, bez jakéhokoliv poučování a peskování poradí, co uvařit, když zůstane chlap sám doma, když chce uvařit pro ženu, pro partu kamarádů nebo bandu dětí, i když se rozhodne něco málo shodit. Ženy do ní můžou vepsat věnování, do každého receptu pak oslovení!

Vydává nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz; začátek června 2014

Videa

reklama

reklama