Jarní závitky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Jarní závitky  Foto:
Jarní závitky
Foto: KitchenStory.cz

Pokud se chystáte připravit asijské menu, není lepší volba pro předkrm, než jsou oblíbené závitky. Náplň si můžete přizpůsobit vlastní chuti a nakonec, kdo říká, že se tohle jídlo hodí jen jako předkrm? Připravte závitků víc – a máte skvělou večeři :)

Suroviny
kulatý rýžový papír asi 20 plátků
mleté vepřové maso 225 g
loupané krevety 100 g
arašídový olej (lze i slunečnicový)
sušené houby šitake 6 ks
bambusové výhonky 100 g
sójové výhonky 225 g
jarní cibulka 1 ks
tmavá sójová omáčka 1 lžíce
lehce rozšlehaný bílek 1 ks
Postup
1

Nejprve si namočte sušené houby šitake do vody, aby změkly. Poté je nakrájejte na tenké plátky - použijte jen hlavičku, nohy bývají tvrdé.

2

V pánvi wok si rozehřejte lžíci oleje, přidejte mleté maso, lehce ho oslte a restujte, dokud nezmění barvu. Poté přidejte lžíci sójové omáčky, bambusové výhonky na plátky a připravené houby. Smažte vše na silném plameni asi 3 minuty. Pak vmíchejte krevety, pokračujte v restování asi 2 minuty a nakonec přidejte sojové výhonky, kterým stačí minutka na plotně. Odstavte a přimíchejte do směsi najemno nasekanou jarní cibulku. Směs nechte mírně vychladnout.

3

Rýžový papír si po pár kusech namočte do mělkého talíře s teplou nebo vlažnou vodou. Stačí pár minutek. Poté si vyndejte jednu placku a rozložte ji třeba na čistou utěrku. Do středu rozprostřete jednu lžičku náplně, poté přeložte krátké strany placky přes náplň a nakonec závitek celý zabalte. Konce těsta potřete rozšlehaným bílkem, aby rolka držela pěkně pohromadě.

4

Jakmile máte všechny závitky zabalené, rozehřejte v menším kastrolku vyšší vrstvu oleje, aby byly závitky při smažení celé ponořené. Smažte při vysoké teplotě do zezlátnutí a pozor, jde to opravdu rychle, takže je potřeba závitky hlídat! Servírujte s oblíbenou omáčkou - vhodná je například sladko-kyselá chilli omáčka k namáčení.

Jarní závitky  Foto:

Jarní závitky  Foto:

Jarní závitky, Foto: KitchenStory.cz

KITCHEN STORY

Kitchen Story Foto:

… aneb manželé v kuchyni!

Ze začátku to bylo vaření pro pár přátel a rodinu, ale pak se z toho stalo něco víc. Jirka a Marika se rozhodli, že se se svými každodenními zážitky, zkušenostmi a postřehy z kuchyně chtějí podělit a tak vznikl food blog KITCHEN STORY, kterému věnují každičkou volnou chvilku. Jejich obrovská výhoda je v tom, že jsou na to dva.

Marika má ráda jednoduchou kuchyni o pár ingrediencích, která nezabere moc času a také zastává úlohu fotografa a stylisty. Jirka má radši větší výzvy, a proto se často pouští do složitějších receptů, navštěvuje kurzy vaření a různé kulinářské soutěže. Skloubením jejich vlastností, dokážou blogu propůjčit daleko rozmanitější pohled na život v kuchyni i mimo něj.

Videa

reklama

reklama