Jarní salát se ztraceným vejcem

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Jarní salát se ztraceným vejcem  Foto:
Jarní salát se ztraceným vejcem
Foto: Gurmet

Jaro je v plném proudu a právě teď je pravá doba na návrat syrové zeleniny do našich jídelníčků. Máme pro vás recept na velmi zdravý salát s minimem tuku, který kromě zeleniny obsahuje i ideální porci bílkovin v podobě šunky, sýra a vejce. Zkrátka perfektní oběd nebo lehká večeře!

Suroviny
Salát:
polníček 1 balení
hrst cherry rajčátek
několik ředkviček
kvalitní šunka (nejlépe od kosti)
žampiony 6 ks
mungo klíčky 2 hrsti
olivový olej 1 lžíce
drcený kmín
čerstvě namletý pepř
Zálivka:
třtinový cukr 2 lžíce
jablečný ocet 2 lžíce
olivový olej 2 lžíce
sůl
čerstvě namletý pepř
Ztracená vejce:
vejce 2 ks
ocet 50 ml
Postup
1

Polníček opláchněte, rajčátka překrojte na půlky a ředkvičky na plátky. Šunku nakrájejte na nudličky a žampiony na plátky.

2

Na pánvi opečte na oleji šunku a žampiony, přidejte drcený kmín, případně opepřete. Do jednotlivých talířů vkládejte salát, rajčata, ředkvičky, opečenou šunku, žampiony a mungo klíčky a navrch položte ztracené vejce. Pokapejte zálivkou, promíchanou z uvedených surovin a 1 lžíce vody, a posypte rozdrobeným sýrem (postup na domácí „balkán“, chcete-li ho ze zvědavosti vyzkoušet, najdete níže).

3

Na ztracená vejce vlijte do kastrůlku s asi 250 ml vody ocet a přiveďte k varu. Jakmile tekutina začne vařit, vařečkou vytvořte uprostřed vír, do kterého pomalu a lehce vlijte vždy jedno vejce. Zmírněte oheň a vařte 3 minuty. Pak vejce opatrně vyjměte a dejte stranou do misky. Takto postupujte i s druhým vejcem.

4

Domácí balkánský sýr: Do uzavíratelné krabičky vlijte asi 150 ml vody. Přidejte 6 g soli, vložte 1 tvrdý tvaroh (na strouhání) a uložte na týden do lednice.

Jarní salát se ztraceným vejcem  Foto: Gurmet

Jarní salát se ztraceným vejcem. Foto: Gurmet

 

Gurmet - květen 2014

Gurmet – Vaše škola vaření

O měsíci květnu se říká, že je měsícem lásky. V zahrádkách se také začíná objevovat první zelenina a stromy jsou obsypané květy. Toto všechno jsme vzali v potaz, a téma lásky a čerstvosti se proto prolíná celým květnovým číslem Gurmetu. Na gastronomický výlet jsme se tentokrát vydali do Francie, takže tu najdete jak svatební menu, včetně atypického dortu složeného ze slaďoučkých profiterolek, tak další dobroty z této země labužníků a milovníků života. Francouzský citronový koláč vás naučíme dokonce krok za krokem! Naleznete tu také známé i méně známé recepty na přípravu sladké karotky či oblíbeného kuřecího masa. Zdravá, ale přesto chutná jídla jsme zvolili z lokálních čerstvých surovin, takže v květnovém Gurmetu je opravdu na co se těšit!

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama