Jarní kuřata s pečenými nádivkovými knedlíčky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Jarní kuřata s pečenými nádivkovými knedlíčky Foto:
Jarní kuřata s pečenými nádivkovými knedlíčky
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Dokonalé ztělesnění nejveselejšího ročního období. Křehounká kuřátka a zvláštní pečené knedlíčky ve stylu bavorské kuchyně, které ale takřka do detailů kopírují naši velikonoční nádivku – kdo by odolal?

PRIMA TIP: Na pečení „knedlíků z trouby“, jak jim říkají v Bavorsku, se dobře hodí důlková forma na muffiny. Těsto ale můžete i zabalit do namočeného a vyždímaného ubrousku a takto vařit v osolené vodě asi 30 minut a pak knedlík krájet na plátky.

Suroviny
baby kuřata 2 ks
máslo 2 a 1/2 lžíce
hrst nadrobno nakrájené mrkve
hrst nadrobno nakrájeného řapíkatého celeru
hrst nadrobno nakrájené cibule
lístky tymiánu nebo saturejky 1 lžička
řapíky petržele
lístky celeru
několik plátků citronu
cibule nakrájená na plátky 2 ks
velká mrkev nakrájená na plátky 1 ks
kuřecí vývar 200 ml
sůl, pepř
Knedlíky:
starší žemle nebo rohlíky 6 ks
cibule 1 ks
máslo 80 g
nakrájená petržel 2 lžíce
vejce 5 ks
smetana 300 g
mléko podle potřeby
sůl, čerstvě namletý černý pepř a nastrouhaný muškátový oříšek
Postup
1

Troubu předehřejte na 210 °C. V pánvi na 1 lžíci másla osmažte drobně nakrájenou mrkev, cibuli a celer, až zvláční. Vmíchejte bylinky.

2

Kuřata propláchněte horkou vodou a osušte. Pro snazší porcování můžete vyjmout vidlicovou kost. Kůži krku přehrňte přes prsíčka a zajistěte ji párátkem. Břišní dutinu osolte, opepřete a naplňte osmaženou zeleninou, stonky petržele, listy celeru a plátky citronu. Dutinu spíchněte párátkem nebo sešijte a kuřata důkladně potřete lžící másla, které vmasírujte do kůže a svažte je provázkem. (Stačí svázat stehna a křidýlka zastrčit dospod.)

3

Kuřata osolte, opepřete, dejte je na mřížku a do pekáčku nebo formy, do které se těsně vejdou. Pečte 10 minut při vysoké teplotě, pak je potřete zbylým máslem a teplotu trouby snižte na 180 °C.

4

Po 30 minutách potřete kuřata citronovou šťávou a je-li třeba, přidejte do výpeku trochu vody. Ke konci pečení potřete kuřata vypečenou šťávou a jakmile budou propečená, nechte z nich vykapat šťávu, přesuňte je na prkýnko a nechte 15 minut odpočívat, pak odstraňte provázek.

5

Z pekáče odlijte přebytečný tuk a zbylý svařte s vývarem, asi 5 minut, až šťáva zhoustne. Přeceďte ji a podávejte ke kuřeti spolu s knedlíčky.

6

Knedlíky připravte během doby, kdy se kuřata pečou. Pečivo nakrájejte na kostičky, stejně jako slaninu a cibuli. Cibuli osmažte na rozehřátém másle ve velké pánvi nebo kastrolu, přidejte k ní petrželku a slaninu a nechte ji také dobře osmažit.

7

Do pánve přidejte kostičky pečiva, osmažte je a vše přesuňte do mísy. Nechte trochu vychladnout. Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte papírem.

8

Vejce promíchejte se smetanou, dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem, vlijte ke směsi s pečivem a dobře promíchejte. Těsto ale nehněťte. Pokud nedrží pohromadě, přidejte trochu mléka. Ze směsi vytvarujte asi 8 knedlíků, rozložte je na plech a pečte asi 30 minut dozlatova.

Jarní kuřata s pečenými nádivkovými knedlíčky 2 Foto: Jarní kuřata s pečenými nádivkovými knedlíčky; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Videa

reklama

reklama