Japonský řízek tonkatsu

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Japonský řízek tonkatsu Foto:
Japonský řízek tonkatsu
Foto: Gurmet

Řízek kupodivu znají i ve vzdáleném Japonsku, ovšem podávají ho v tamním typickém aranžmá – s rýží a najemno pokrájeným zelím. Poprvé se prý podával v jedné tokijské restauraci roku 1899 jako verze evropského receptu. Velmi rychle tu zdomácněl.

Suroviny
menší hlávka bílého zelí 1/4 ks
libové plátky z vepřové pečínky o výšce asi 2 cm 4 ks
vajíčko 1 ks
japonská strouhanka panko
sůl
čerstvě namletý pepř
olej na smažení
worcestrová omáčka k podávání
Postup
1

Zelí co nejjemněji nakrájejte a nechte namočené v míse ledové vody minimálně 1 hodinu, aby zkřehlo.

2

Maso naklepejte a na povrchu několikrát nařízněte křížem šikmými zářezy. Osolte ho, opepřete a obalte v trojobalu a osmažte obvyklým způsobem.

3

Podávejte nakrájené napříč na plátky, rozložené do vějíře, zakápnuté trochou omáčky a s hromádkou zelí a rýží v misce.

4

Prima tipy: Panko strouhanku můžete nahradit den starými, nahrubo nastrouhanými či na robotu rozmixovanými obyčejnými rohlíky. Ve specializovaných obchodech s japonskými potravinami seženete i speciální omáčku Tonkatsu, což je omáčka podobná worcestru, ale je hustší a trochu sladší.

Kde se vzal řízek?

Původ tohoto nesmírně oblíbeného jídla je plný domněnek. Jedna z nejpravděpodobnějších mluví o zvyku staré Byzance podávat na císařských hostinách jídla posypaná zlatým prachem. V chudých domácnostech ho pak nahrazovala osmažená strouhanka... Ať tak či tak, z milánské kuchyně je prý už od 12. století známá obalovaná smažená telecí kotleta, Cotoletta à la milanese. Ta prý tak uchvátila populárního bonvivána maršála Radeckého během jeho pobytu v Miláně, že o ní podal zprávu na rakouský dvůr. A Vídeň nelenila, kotletu adoptovala i adaptovala a dnes je řízek rakouským národním pokrmem.

Gurmet - únor 2014

Gurmet - Vaše škola vaření

Únor je měsíc masopustu a svátku svatého Valentýna. Obě tato témata najdete samozřejmě také v únorovém Gurmetu. Hledejte tu inspiraci na lákavé a syté masopustní pochoutky – od zabijačkového guláše až po slaďoučké koblihy i zamilované valentýnské menu pro dva! Kromě toho v tomto čísle startuje letošní projekt nazvaný „Gurmet kolem světa“. První zemí, jejíž gastronomie se jako červená nit prolíná celým časopisem, je exotické Japonsko.

Kromě toho se můžete těšit také na lákavé recepty z čokolády, domácí pečivo včetně chleba i na pochutiny, ve kterých hrají klíčovou roli citrony, které jsou nyní ve vrcholové kondici. Přesvědčíte se, že kapusta nejen krásně vypadá, ale ještě lépe chutná, a že řízek není jen českou specialitou. Zjistíte, co to je tzv. synergický efekt některých surovin a jak se jeho blahodárné účinky mohou projevit na vaší kondici. Dobrou chuť!

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama