Japonský ojakodon

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Japonský ojakodon  Foto:
Japonský ojakodon
Foto: kuchařka Vejce de luxe

Klasická podoba japonské misky rýže, donburi, připravovaná zajímavým způsobem. Název ojako znamená „rodič a dítě“ – vejce a kuře.

Článek

Negima Yakitori Foto:

14 receptů na japonský způsob

Máte rádi sushi nebo třeba rámen a rádi byste ochutnali jiná jídla s japonským šmrncem? Z našeho seznamu si rozhodně vyberete :)
Suroviny
rýže na sushi nebo krátkozrnná rýže, důkladně propláchnutá 120 g
mirin (japonské rýžové víno) 3,5 lžíce
vývar daši nebo zeleninový vývar 4 lžíce
kuřecí stehenní řízky, nakrájené na kostky velikosti 2,5 cm 230 g (asi 3 ks)
malá cibule, nakrájená na kolečka 1 ks
velmi mírně rozšlehaná vejce 3 ks
Na ozdobu:
nadrobno nakrájená jarní cibulka 1 ks
pár lístků koriandru
řasa nori, rozdrobená 1/4 plátku
Postup
1

Rýži uvařte podle návodu na obalu. V rendlíku přiveďte na středně silném ohni k varu rýžové víno, sójovou omáčku a vývar daši nebo zeleninový vývar, přidejte kuřecí maso a cibuli, znovu přiveďte k varu a vařte za občasného zamíchání 5 minut.

2

Na kuřecí maso a cibuli nalijte opatrně, pomalu a rovnoměrně většinu rozšlehaných vajec, rendlík přiklopte a směs duste 1½ minuty. Přelijte zbývajícími vejci, znovu přiklopte a duste ještě půl minuty. Rendlík odstavte a obsah nechte 1 minutu odpočívat.

3

Rýži rozdělte do misek, navrch upravte kuřecí maso s vejci, pokapejte šťávou z rendlíku, ozdobte jarní cibulkou, koriandrem a řasou nori a podávejte.

Japonský ojakodon  Foto: Japonský ojakodon , Foto: kuchařka Vejce de luxe

Vejce de luxe Foto:

Vejce de luxe

Více než 70 receptů na vynikající pokrmy s vejci

Lucy O'Reillyová

Vejce se dnes považuje za superpotravinu – chutnou, výživnou, dostupnou a s bonusem balení v přírodním obalu. Jeho neutrální chuť poslouží jako ideální pozadí pro celou paletu přísad, jak slaných, tak i sladkých.

Kuchařka Vejce de luxe přiznává této vynikající surovině postavení, jaké si zaslouží. Nabízí vám více než 70 receptů na celý den a z celého světa, u kterých je podstatnou surovinou právě vejce. Připravte si třeba čínská čajová vejce, mexickou quesadillu, francouzský lyonský salát, řeckou polévku avgolemono, skotská smažená vejce, známé kedgeree i méně známou šukšaku nebo slavný dezert Eton mess a citronový lemon curd… A když si osvojíte potřebné zásady přípravy, můžete s vejci navíc experimentovat.

Vydalo nakladatelství Slovart.

Videa

reklama

reklama