Jambalaya s bulgurem

Jambalaya se vařívá hlavně v Louisianě jako kreolské jídlo ovlivněné španělskou a francouzskou kuchyní z masa, klobásy chorizo a mnohdy i s mořskými plody a trojkombinací zeleniny, jako je řapíkatý celer, paprika a cibule.
Její další součástí je rýže, která je tentokrát zaměněna za bulgur, a drcená, někdy i čerstvá rajčata.
Kuřecí maso nakrájejte na kousky, krevety vyloupejte a očistěte, chorizo nakrájejte na kolečka. Cibuli na jemné kostičky, papriku a celer na proužky.
Nejprve na oleji orestujte maso, osolte a přihoďte klobásu. Chvíli opékejte a pak přidejte cibuli. Jakmile zesklovatí, vložte ke směsi papriku a celer a také orestujte. Pak zaprašte paprikami a přilijte drcená rajčata a vývar, vložte bobkové listy, tymián, drcené chilli a posekaný česnek.
Nechte cca 15 minut probublávat. Nakonec přidejte krevety a asi po dvou minutách vsypte bulgur. V pánvi musí být dostatečné množství tekutiny, aby jí nebylo málo, je třeba podle potřeby přilévat vývar nebo vodu.
Nechte asi 5 minut probublávat na mírném ohni vše dohromady, poté odstavte a nechte přiklopené, aby bulgur vstřebal tekutinu a změknul. Podle potřeby ještě dochuťte. Nakonec vmíchejte posekanou petrželku.
Jambalaya s bulgurem; foto: V kuchyni vždy otevřeno
V kuchyni vždy otevřeno
Food blog V kuchyni vždy otevřeno vznikl v únoru 2014 a od té doby ho Andrea Motlíková plní recepty, které by měly být inspirací pro každého, kdo doma vaří pro svou rodinu, stejně jako autorka blogu.
V obsahu webu najdete především širokou nabídku rychlých večeří z české i světové kuchyně, předkrmy, polévky, ale i oblíbené moučníky nebo třeba recepty na domácí sirupy. Andrea používá hlavně sezonní a dostupné suroviny, spoustu z nich si pěstuje i na své zahradě.
Jak Andrea sama říká: „Na vaření mě baví to, že je to velice kreativní činnost. Někdo rád maluje, jiný háčkuje, prostě každý si najde to svoje naplnění v něčem jiném. A tahle moje záliba je myslím ku prospěchu i celé širší rodiny a doufám, že i ku prospěchu čtenářů mého blogu.“