Jahodový páj z domácího listového těsta

Doba přípravy:
Počet porcí: 10
Jahodový páj z listového těsta  Foto:
Jahodový páj z listového těsta
Foto: Kitchenette.cz

Markéta z foodblogu Kitchenette.cz vzkazuje: Nebojte se domácího listového těsta, postup se zdá být složitý a dlouhý, ale už podle obrázků zjistíte, že to není žádná věda. Kombinace se šťavnatými jahodami je naprosto neodolatelná.

Tento recept se výborně hodí na přezrálé jahody, pokud už nevíte kam s nimi. Páj můžete servírovat teplý a doplnit třeba o lžíci řeckého jogurtu, vychladlý, a nebo si ho třeba druhý den rozpéct. Na rozpékání je skvělá jednoporcová mističková verze.

Suroviny
Těsto:
vychlazené máslo 500 g
hladká mouka plus na pomoučení 500 g
sůl 1/2 lžičky
citronová šťáva 1 lžíce
ledová voda 250 ml
Náplň:
jahody 900 g
maizena 3 lžíce
skořice 1 lžička
Posypání:
třtinový cukr 2 lžíce
sůl 1 špetka
mletý zázvor 1 špetka
kardamon 1 špetka
Postup
1

Nakrájejte 150 g másla na kostičky, zbytek vraťte do ledničky. Ve velké míse smíchejte kostky másla s moukou (polovinu hladké mouky můžete nahradit špaldovou celozrnnou) a solí a prsty lehce zpracujte na drobenku. Přidejte citronovou šťávu, opravdu ledovou vodu a vytvořte hladké pružné těsto (pokračujte na vále ručně..). Jde to velmi snadno a rychle. Těsto zabalte do fólie a nechte chladit 1 hodinu.

2

Na lehce pomoučeném vále rozválejte těsto na obdélník tenký 5 mm (velký přibližně jako prostírání). Mezi dvěma vrstvami pečicího papíru pomocí válečku zploštěte zbylou část másla na obdélník velký jako polovina rozváleného těsta. Máslo položte na krajní polovinu těsta, nechte si na stranách prostor, a přiklopte druhou polovinou, lehce spojte kraje těsta po obvodu. Zabalte obdélník opět do fólie a nechte chladit 15 minut.

3

Vychlazené těsto opět na lehce pomoučeném vále rozválejte na 5 mm a poskládejte na třetiny do středu jako na obrázku… Nechte opět chladit ve fólii 15 minut. Zopakujte postup ještě 2x, přičemž otáčejte těsto pokaždé o 90°. Uvidíte, jak se tvoří tenké vrstvy másla a těsta.

4

Před finálním zpracováním chlaďte alespoň 1 hodinu. Těsto také můžete uchovat 3 dny v lednici nebo 1 měsíc v mrazáku zabalené ve fólii.

5

Předehřejte troubu na 200 °C. Ve velké míse smíchejte ingredience na náplň. Pokrájené jahody, cukr, špetku soli, maizenu a koření. Vymažte formu.

6

Pokud budete péct jeden koláč, použijte formu o průměru 24 cm. Na jeden takovýto koláč budete potřebovat polovinu listového těsta. Druhou si uchovejte v lednici nebo mrazáku.

7

Díl těsta, který se chystáte použít, opět rozdělte na poloviny, přičemž jedna může být větší. Větší polovinu těsta vyválejte, tak aby tvořila kolo dostatečně velké na pokrytí dna a boků formy. Druhý kruh může být menší, bude pouze zakrývat náplň z vrchní strany…

8

Vyplňte dno a boky formy těstem, pomocí prstů lehce dotvarujte. Vlijte jahodovou náplň a přikryjte menším kolem. Prsty na okraji spojte obě vrstvy a odřízněte nožem přebytky těsta. Nebo můžete vytvořit 5 menších porcí do zapékacích mističek. V tom případě těsto rozdělte na 5 dílů a postupujte stejně jako u velké formy.

9

Teď už jen potřete mlékem, pocukrujte lžící cukru a vidličkou nebo špejlí vytvořte otvory. Pečte při 190 °C přibližně 30 minut do zlatohněda.

 

Domácí listové těsto, Foto: Kitchenette.cz

Domácí listové těsto. Foto: Kitchenette.cz

Jahodový pie z listového těsta , Foto: Kitchenette.cz

Jahodový páj z listového těsta. Foto: Kitchenette.cz

Jahodový pie z listového těsta , Foto: Kitchenette.cz

Jahodový páj z listového těsta. Foto: Kitchenette.cz

Markéta Pavleje, Foto: Objevte nový food blog!

Kitchenette.cz je jeden z nejhezčích food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje Šimrová je známou vizážistkou, která si z prostředí módy často odskakuje do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.

I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.

Videa

reklama

reklama