Jahodový dezert inspirovaný řeckou kuchyní

Doba přípravy:
Počet porcí: 8-10
Jahodový dezert inspirovaný řeckou kuchyní Foto:
Jahodový dezert inspirovaný řeckou kuchyní
Foto: Kitchenette.cz

Někdy se může stát, že nebudete vědět co s jahodami – potom určitě vyzkoušejte tento teplý jahodový dezert s tvarohem a vlašskými ořechy.Je to poněkud netradiční postup i těsto, ale je docela jednoduchý a zvládne jej úplně každý!

Část másla je nahrazena kvalitním olivovým olejem, který je vhodný na vaření a zamezí přepalování másla, výsledný dezert potom bude zdravější. Také část moučného podílu je nahrazena celozrnnou moukou (dodržte daný poměr, dezert by jinak byl příliš hutný a těžký na struktuře). Je jen na vás, jestli na vrch přidáte nějaká další semínka kromě vlašských ořechů. Tyjsou v dezertu úžasné a vylepší ještě o kousek nutriční hodnoty.

Suroviny
máslo 100 g
olivový olej vhodný na vaření - Minerva Classic 100 ml
šťastné vejce 1 ks
mléko 280 ml
třtinový cukr (nebo 120 ml medu) 180 g
prášek do pečiva 2 lžičky
sůl 1/2 lžičky
soda na pečení 1/2 lžičky
kůra z 1 bio citronu
vlašské restované ořechy 120 g
jahody 500 - 600 g
tvaroh (vhodná je také lučina nebo tvrdší tvaroh) 110 g
vanilkový cukr
Postup
1

Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si velkou obdélníkovou keramickou zapékací nádobu. Také můžete zapékat a potom hned servírovat v úměrném množství zapékacích jednoporcových misek, tzv. kokotek nebo remekinek (množství vyjde přibližně na 8 – 10 větších remekinek)

2

Jahody omyjte a nechte okapat. Pokud jsou větší, rozkrojte je na polovinu. Rozpusťte všechno máslo tak, aby bylo tekuté a smíchejte ho s olivovým olejem. Tuto směs vylijte do zapékací nádoby.

3

Ve střední míse smíchejte vejce, mléko, obě mouky, cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl, případně kůru z citrónu. Vznikne vám tak velmi řídké těsto, které vylejete do zapékací nádoby (kde máte již připravený tuk) a nechte ho roztéct po celé ploše. Na toto těsto rovnoměrně nasypejte všechny jahody, dále nadrobte nebo pomocí lžičky rovnoměrně rozdělte všechen tvaroh. Nakonec pak vršek posypte orestovanými ořechy.

4

Vložte do předehřáté trouby a pečte dozlatova, přibližně 45 minut. Okraje by měly být pěkně zlaté a křupavé, těsto místy krémové.

5

Prima tip: Jahodový dezert se nedá krájet, nabírejte jednotlivé porce lžící a nebojte se, že budou vypadat nevzhledně – v tomto případě je potrhaný vzhled zcela v pořádku. Podávejte teplý, pocukrovaný vanilkovým cukrem se lžící řeckého jogurtu.

Jahodový dezert inspirovaný řeckou kuchyní Foto:

Jahodový dezert inspirovaný řeckou kuchyní Foto:

Jahodový dezert inspirovaný řeckou kuchyní, foto: Kitchennete.cz

Objevte nejkrásnější český food blog!

Markéta PavlejeKitchenette.cz je jeden z nejhezčích a nejosobitějších food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje je známou vizážistkou, která se z prostředí módy přesunula do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.

I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.

Markéta vydala také nádhernou kuchařku Rok v kuchyni, která by neměla chybět v knihovně žádného milovníka jídla, je totiž úžasná a velmi inspirativní.

A v neposlední řadě se podívejte na Markétin e-shop Kitchenetteshop.cz, kde najdete zajímavé, užitečné i krásné věci k vaření i k servírování.

Videa

reklama

reklama