Jahodové šneky s krémovou polevou

Doba přípravy:
Počet porcí: 9–12
Jahodové šneky s krémovou polevou  Foto:
Jahodové šneky s krémovou polevou
Foto: Johana Pošová

Oblíbené skořicové šneky z jemného kynutého těsta získají díky jahodové náplni správně letní vůni. Máte-li lesní jahody, tím lépe.

Další lákavé recepty na moučníky z letního ovoce najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH!

Článek

Letní číslo časopisu Prima FRESH Foto:

Ochutnejte léto s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Letní číslo časopisu Prima FRESH nabízí plnou náruč nových receptů, s kterými si období prázdnin užijete ještě více naplno! Časopis najdete v prodeji již od 7. června, tak...
Suroviny
Těsto:
sušené droždí 2 lžičky
sůl 1/2 lžičky
vejce 1 ks
voda 65 ml
mléko 200 ml
změklé máslo 75 g
Náplň:
zralé jahody 250 g
pár kapek citronové šťávy
mletá skořice na dochucení
Poleva:
čerstvý krémový sýr 120 g
změklé máslo 3 lžíce
pár lžic moučkového cukru podle chuti
smetana 12% 65 ml
citronová šťáva 2 lžičky
kůra z 1 citronu
vanilková esence nebo extrakt 1 lžička
Postup
1

Na těsto dejte na nízký stupeň vařit mléko s máslem a směs promíchávejte, až se máslo rozpustí. Sejměte a nechte trochu vychladnout. Očištěné a nakrájené jahody svařte s cukrem na mírném stupni do zhoustnutí, ochuťte skořicí.

2

V míse promíchejte 2 ¼ hrnku mouky, droždí, cukr a sůl. Přidejte vejce a vodu a promíchávejte, až se směs začne spojovat. Pomalu přidávejte mléko s máslem a zbytek mouky a vymíchejte hladké těsto. Nechte ho 10 minut odpočívat.

3

Na lehce pomoučené ploše rozválejte těsto na velký obdélník o výšce asi 1 až 1,5 cm. Potřete ho jahodovým rozvarem a z delší strany stočte, v okraji dobře spojte. Závin nakrájejte na plátky (bude jich asi 9 až 12).

4

Šneky klaďte řeznou plochou dolů do máslem vymazaného pekáčku nebo formy, tu přikryjte namočenou vyždímanou utěrkou a nechte šneky 30 minut kynout. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Šneky pak pečte asi 30 minut dozlatova.

5

Na polevu utřete krémový sýr s máslem a moučkovým cukrem dohladka. Přidejte smetanu, vanilku, citronovou šťávu a kůru a vše spojte. Potřete ještě teplé šneky a ihned je podávejte.

Jahodové šneky s krémovou polevou  Foto: Jahodové šneky s krémovou polevou; foto: Johana Pošová

Videa

reklama

reklama