Jahodové knedlíky

Doba přípravy:
Domácí jahodové knedlíky Foto:
Domácí jahodové knedlíky
Foto: Češka z Česka

Ovocné knedlíky. Božské sladké jídlo, kdy sezonní ovoce je obalené v jemném tvarohovém těstě, na talíři polité máslem, posypané cukrem a tvarohem nebo zakysanou smetanou, případně posypané perníkem či mákem. Nehřešit s nimi by byl hřích!

Suroviny
tvaroh 250 g
vejce 1 ks
špetka soli
čerstvé očištěné jahody cca 15 ks
hrubá mouka cca 200 g
máslo na polití
moučkový cukr na posypání
tvaroh nebo zakysaná smetana na uvařené knedlíky
Postup
1

V míse smíchejte tvaroh, vejce, špetku soli a promíchejte. Přidejte postupně hrubou mouku, promíchejte a nechte chvilku odležet.

2

Když těsto odpočívá, připravte větší hrnec, ve kterém nechte vařit vodu a umyjte, očistěte a osušte jahody.

3

Odpočaté těsto vyklopte na pomoučený vál a s pomocí mouky ho vyválejte do tvaru válečku v průměru cca 5 cm. Zbytečně těsto nehněťte, protože těsto hnětením řídne.

4

Z válečku těsta krájejte kolečka, která v dlani rozplácněte, do středu dejte jahodu, opatrně ji obalte těstem a vyválejte do tvaru koule.

5

Vytvarované knedlíky opatrně vložte do vroucí vody a vařte cca 5 minut. Vyndávejte je děrovanou naběračkou, na talíři polévejte rozpuštěným máslíčkem, posypávejte moučkovým cukrem a zdobte zakysanou smetanou nebo tvarohem.

6

Tvaroh můžete použít jak tvrdý a nastrouhat jej, nebo přidat měkký. Vynikající jsou oba! :) Knedlíky můžete posypat cukrem, skořicí nebo opraženou strouhankou…

Češka z Česka vaří pro Čechy, Moravu i Slezsko

Češka z Česka Foto:

Na blogu Češka z Česka, který tvoří Jana Krátká, najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v naší zemi, místní suroviny, využití bylin, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…

www.ceskazceska.cz

• facebook @ceskazceska.cz

• Instagram @ceskazceska_blog

Videa

reklama

reklama