Jahodová roláda s citronovou vůní

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 roláda
Jahodová roláda s citronovou vůní  Foto:
Jahodová roláda s citronovou vůní
Foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Nadýchaná roláda s lehkou nápní a voňavými jahodami je moučník, kterým zapůsobíte na každého. Její přípravy se nemusíte bát, není to tak složité, jak to může působit. A výsledek? Je prostě perfektní!

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
Těsto:
velká vejce 4 ks
vanilkový cukr 1 lžíce
špetka soli
máslo na potření plechu
Náplň:
jahody 300 g
tučný tvaroh 200 g
med 2 lžíce
cukr moučka 2 lžíce
vanilkový cukr 1 sáček
nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
jahodový džem 3 lžíce
Na ozdobu:
čerstvá máta
Postup
1

Troubu předehřejte na 200 °C. Vajíčka rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny. K bílkům přidejte vanilkový cukr a špetku soli a vyšlehejte pevný sníh. Obě hmoty smíchejte společně s prosátou moukou a rozetřete na plech vymazaný máslem a pak vyložený pečicím papírem.

2

Rovnoměrně uhlaďte těsto stěrkou. Dejte péct na 8–10 minut, dorůžova. Upečený plát poprašte hladkou moukou a ihned překlopte na čistou utěrku. Sloupněte pečicí papír, ale nechte ho ležet na těstě. Těsto z delší strany opatrně (i s utěrkou a pečicím papírem) lehce stočte do tvaru budoucí rolády, aby si na tvar zvyklo. Nechte vychladnout.

3

Mezitím omyjte jahody, odstopkujte je a pokrájejte na kostičky (pár si jich odložte na ozdobu). Prošlehejte kysanou smetanu, tvaroh, med, oba cukry, citronovou šťávu i kůru a nakonec zlehka vmíchejte pokrájené jahody. Ochutnejte, podle chuti můžete přisladit (počítejte ale i se sladkostí těsta).

4

Vychladlé těsto opatrně rozviňte, odstraňte utěrku a nechte ho ležet na papíru. Těsto potřete jahodovým džemem, na něj rozprostřete náplň, ale vzdálenější okraj nechte volný. Pak roládu znovu sviňte směrem od sebe, pomáhejte si papírem. Zabalte ji do fólie a dejte do chladničky odpočívat nejméně na tři hodiny, ale ideálně přes noc, díky tomu se krásně propojí a zvláční.

5

Před servírováním ji vybalte, poprašte moučkovým cukrem, ozdobte lístky máty a můžete krájet na plátky a servírovat s jahodou a kopečkem šlehačky.

Jahodová roláda s citronovou vůní  Foto: Jahodová roláda s citronovou vůní; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Kniha vychází začátkem listopadu 2016.

Videa

reklama

reklama