Jablečný štrúdl ze špaldové mouky

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 ks
Jablečný štrůdl ze špaldové mouky  Foto:
Jablečný štrůdl ze špaldové mouky
Foto: archiv Babiččina volba

Štrúdl patří mezi oblíbené moučníky a připravuje se z různých těst i z různého ovoce. Zkuste tentokrát tu nejtradičnější náplň z jablek a skořice zabalit do zdravějšího těsta ze špaldové mouky.

Článek

Francouzský jablečný koláč  Foto:

Voňavé a lahodné jablečné koláče, to pravé k odpolednímu mlsání

Variant pro jablečný koláč je nespočet. Můžete ho zkombinovat s jiným ovocem, přidat skořici či jiné koření, ani trochou ořechů nepohrdne. S jablečnými plátky se dají...
Suroviny
Těsto:
hladká špaldová mouka 300 g
1 vejce + 1 na potření
změklé máslo 120 g
ocet 1 lžička
špetka soli
voda asi 50 ml
Náplň:
jablka 6 ks
máslo 20 g
cukr krupice 6 lžic
mletá skořice 4 lžičky
rozinky a ořechy podle chuti
Postup
1

Ze všech uvedených ingrediencí vypracujte hladké pružné těsto. Těsto nechte chvíli odležet v chladu a zatím nahrubo nastrouhejte jablka.

2

Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm strouhanku s cukrem a skořicí. Pokud budete přidávat ořechy, nasekejte je a také je přidejte na pánev.

3

Z těsta vyválejte velkou, co nejtenčí placku obdélníkového tvaru. Na těsto rovnoměrně rozprostřete strouhanku a na ni navrstvěte lehce vyždímaná jablka. Pokud přidáváte rozinky, rovnoměrně je rozložte na jablka. Z levé i pravé strany zahněte těsto směrem dovnitř přes náplň a poté odspoda nahoru zarolujte.

4

Přeneste štrúdl na plech, potřete ho rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 150 °C asi 30 minut.

Jablečný štrůdl ze špaldové mouky  Foto: Jablečný štrúdl ze špaldové mouky; foto: archiv Babiččina volba

Recept

Kapucínský štrúdl  Foto:

Kapucínský štrúdl

Štrúdl je ikonou české cukrařiny. Kapucínský skrývá v kynutém těstě hruškovo-meruňkovou náplň s ořechy a brusinkami a o tom, že nejlépe chutná ještě vlahý, vás nemusíme...

Recept

Ořechový štrúdl se sušenými brusinkami Foto:

Ořechový štrúdl se sušenými brusinkami

Oblíbený štrúdl nemusí být jen z jablek se skořicí. Zkuste variaci s hruškami, ořechy a brusinkami. Tento závin vás překvapí skvělou chutí a zajímavou strukturou.

Recept

Mamčin pivní štrůdl Foto:

Mamčin pivní štrúdl

Z těsta můžete připravit dva delší nebo 3–4 kratší záviny, podle toho, máte-li rádi koncové patky. Podávejte navíc s karamelovou omáčkou nebo šodó, zmrzlinou, šlehačkou...

Videa

reklama

reklama