Jablečný pudink se špaldovými piškoty

Doba přípravy:
Počet porcí: 10 mističek
Jablečný pudink se špaldovými piškoty Foto:
Jablečný pudink se špaldovými piškoty
Foto: BioAbecedář Hanky Zemanové

Oblíbený moučník z piškotů a pudinku lze připravit v mnohem zdravější formě. Využijte čerstvá jablka, místo cukru med nebo sirup z agáve a vyberte si špaldové piškoty. Pochutnáte si bez výčitek :)

Suroviny
očištěná jablka (nebo 800 g jablek a 200 g banánů) 1 kg
jablečný mošt 750 ml
vanilkový pudink s pravou vanilkou 2 ks
citronová šťáva 1–2 lžíce
vanilková esence 1 lžička
agáve sirup nebo med dle chuti 1–3 lžíce
špaldové piškoty 2 sáčky
Postup
1

Oloupaná jablka nakrájejte na čtvrtky a vařte v 0,5 litru moštu cca 10–15 minut do úplného změknutí jablek. Když jsou jablka měkká, rozmačkejte je šťouchadlem na brambory. Pokud nejste líní a nakrájíte jablka na menší kousky, nemusíte je pak rozmačkávat, sama se mícháním rozvaří.

2

Mezitím si rozmíchejte pudinkové prášky ve zbývajícím 1/4 litru moštu, vlijte do vařících se rozmačkaných jablek a pořádně metlou míchejte. Nepřestávejte míchat ani po zhoustnutí a chvilku povařte.

3

Vmíchejte vanilku, citronovou šťávu a ochutnejte. Pokud jste použili málo sladká jablka, možná budete muset dosladit agáve sirupem nebo medem. Ale u sladkých jablek to vůbec není potřeba, protože i mošt je dostatečně sladký.

4

Pokud chcete použít banány, které dají pudinku báječnou příchuť (já je většinou používám, když dělám pudinkový dort), rozmačkejte je s trošičkou citronové šťávy a nakonec je vmíchejte do uvařeného pudinku.

5

Nalijte do mističek, ve kterých máte naházených několik piškotů, nebo použijte dortovou formu, na dno vysypte piškoty a zalijte je pudinkem. Nechte vychladit. Servírujte buď samotné, dort ale můžete ozdobit šlehačkou.

Prima tip Hanky Zemanové: Pokud chcete připravit zdravější pudink, použijte místo pudinkového prášku kuzu nebo agar. Obojí je velmi vhodné pro děti.

PUDINK S KUZU – Kuzu je poměrně drahé, proto ho používám, pouze když dělám pudink jen v menším množství. Na 3 misky pudinku dám vařit 250 g očištěných jablek, 150 ml moštu. V dalších 50 ml moštu rozmíchám 2 lžíce (cca 15 g) kuzu a při stálém míchání povařím několik minut. Konzistence je o trošičku řidší než pudink. Pro opravdu stejnou hustotu jako pudink použijte jen 150 ml moštu.

JABLEČNÉ MISTIČKY S AGAREM – Vařte 250 g očištěných jablek a 0,5 litru moštu 5 minut, přidejte 3 lžíce agaru a špetku skořice a povařte ještě 3–5 minut, aby jablka byla měkká. Nalijte do 4 mističek a nechte zatuhnout. Pokud byste chtěli, aby se mističky daly vyklopit, dejte agaru 4 lžíce. Ztuhlé želé se dá i rozmixovat a získáte báječné pyré.

BioAbecedář

BioAbecedář vám odpoví na všechny „bio“ otázky

Poslední kniha Hanky Zemanové, propagátorky biopotravin a biovaření, je jakousi „biobiblí“ – souhrnným a přehledným průvodcem pro příznivce trendu bio a biovaření i pro ty, kdo se zajímají o zdraví a zdravý životní styl.

Odpovědi na otázky, které vás v souvislosti s biovařením napadnou, najdete v BioAbecedáři. Hanka shromáždila výsledky vědeckých výzkumů, doporučení odborníků, srovnání pohledů západní i čínské dietetiky, názory ajurvédy a makrobiotiky. Poradí, k čemu se hodí jednotlivé biosuroviny, jak je vybírat a správně připravovat. V receptové části kniha přináší přes 60 vyzkoušených receptů, díky nimž se zdravé potraviny mohou stát součástí jídelníčku každé rodiny.

 

Knihu BioAbecedář Hanky Zemanové vydalo nakladatelství Smart Press a koupíte ji u všech dobrých knihkupců za 699 Kč.

Videa

reklama

reklama