Jablečný koláč s vanilkou a citronem

Doba přípravy:
Jablečný koláč s vanilkou a citronem Foto:
Jablečný koláč s vanilkou a citronem
Foto: isifa.com

V tomto dezertu se potkává kyselost jablek a citronu s hladivou sladkostí cukru a vůní pravé vanilky. Skvělý koláč, který bude chutnat všem, zvlášť pokud ho doplníte lžící mascarpone.

Suroviny
vanilkový lusk 1 ks
vejce 3 ks
kůra ze 2 bio citronů, jemně nastrouhaná
mléko 150 ml
rozpuštěné máslo 110 g
mleté mandle 100 g
jablka granny smith 4–5 ks
Postup
1

Vymažte dortovou formu tukem a vyložte namaštěným pečicím papírem.

2

Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vyškrábněte z něj semínka a slupky můžete vyhodit nebo je dejte do sklenice s cukrem – krásně ho ovoní. Vejce, cukr a vanilková semínka vyšlehejte do lehké nadýchané pěny. Přidejte citronovou kůru, mléko a máslo.

3

Promíchejte mouku s mletými mandlemi a kypřicím práškem a vše vmíchejte do vaječné směsi.

4

Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na plátky. Polovinu hmoty nalijte do dortové formy, na ni naklaďte jablečné plátky a ty posypte cukrem. Přes vrstvu jablek přelijte zbývající hmotu, naaranžujte zbývající jablka a ta posypte cukrem o trochu více. Koláč pečte 45–60 minut v troubě vyhřáté na 150 °C a potom ho nechte vychladnout.

Videa

reklama

reklama