Jablečný koláč s ostružinami a zázvorem

Doba přípravy:
Jablečný koláč s ostružinami a zázvorem Foto:
Jablečný koláč s ostružinami a zázvorem
Foto: Coolinářka

Sice si během Vánoc řada z vás dopřávala cukroví a jiné sladkosti, ale další recept do sbírky jablečných koláčů se hodí vždy. Už víte, co si dáte k odpolední kávě? :)

Suroviny
studené máslo 160 g
vejce 2 ks
vanilkový extrakt 1 a 1/2 lžičky
kyselejší jablka 3–4 ks
čerstvý zázvor, nakrájený 1 lžíce
ostružiny 100 g
máslo 50 g
hnědý cukr 70 g
Postup
1

Nejprve si připravte křehké těsto: Do prosáté hladké mouky zamíchejte bílý krupicový cukr a následně do něj nakrájejte studené máslo. Nyní ho co nejrychleji, aby máslo příliš netálo, ručně zapracujte do mouky s cukrem, aby vznikla konzistence drobenky. Do ní následně přidejte vanilkový extrakt a postupně dvě vejce. Vše co nejrychleji zpracujte v kompaktní těsto a to dejte na 30 minut do lednice odpočívat a trochu ztuhnout.

2

Mezitím si nakrájejte na malé kousky 3–4 oloupaná jablka. V hrnci si rozpusťte 50 másla, přidejte do něho hnědý cukr, nakrájená jablka a zázvor. Vařte asi 10 minut. Poté do hrnce přidejte ostružiny (použila jsem zmrazené z léta). Ovocnou směs slijte, ale šťávu si schovejte.

3

Těsto rozdělte na 2 části. Polovinu těsta rozválejte do kruhu a ten si opatrně přeneste do máslem vymazané koláčové formy. Na těsto rovnoměrně rozprostřete uvařené, částečně zchladlé ovoce a to polijte 2–3 lžícemi scezené šťávy. Nakonec rozválejte i druhou polovinu těsta a tím celý koláč překryjte, přečnívající těsto odřízněte. Pomocí vykrajovátek můžete na koláči vytvořit dekoraci. Před pečením ho posypte hnědým cukrem.

4

Koláč pečte ve vyhřáté troubě asi 30 minut na 170 stupňů. Podávejte ho teplý s ušlehanou šlehačkou.

Jablečný koláč s ostružinami a zázvorem 2 Foto: Jablečný koláč s ostružinami a zázvorem; foto: Coolinářka

Coolinářka Foto:

Coolinářka je COOL!

Svatava Vašková z Hradce Králové alias Coolinářka svůj foodblog založila na mateřské dovolené.

Jak říká, v rámci zachování zdravého rozumu, si jej našla jako únik od mateřských radostí, strastí a povinností. Vaří ráda už hodně let, ale na fotografování jídla se vrhla teprve nedávno, ale o to s větší vervou a vášní!

Její recepty zvládne každý a jsou z dostupných surovin.

Videa

reklama

reklama