Jablečno-hruškový tarte tatin

Doba přípravy:
Počet porcí: 8–10
Jablečno-hruškový tarte tatin Foto:
Jablečno-hruškový tarte tatin
Foto: Výpečky.com

Francouzský obrácený koláč TARTE TATIN zná asi už každý, ale pokaždé má u všech velký úspěch. Zkuste tentokrát variaci z jablek a hrušek.

Suroviny
Na těsto:
polotvrdé máslo 100 g
cukr 2 lžíce
žloutky 2 ks
studená voda 2 lžíce
sůl 1 špetka
Na náplň:
jablka nebo hrušky nebo půl na půl 7 ks
citron 1/2 ks
cukr krupice 6–7 lžic
máslo 60 g
Postup
1

Jablka a hrušky oloupejte a nakrájejte na velké měsíčky, které pokapejte citronem. (Kyselejší ovoce s karamelem lépe pasuje). Pak předehřejte troubu na 220 °C.

2

Na těsto si smíchejte všechny ingredience a pořádně ho prohněťte. Pokud těsto bude příliš drobivé, přidejte lžíci vody. Když je těsto hotové, dejte ho na půl hodinky do mrazáku zabalené do fólie.

3

Na náplň si dejte cukr s máslem do pánve a pomalu směs zahřívejte, až se z ní stane karamel. Pozor, karamel se nesmí spálit, musí být jemně hnědý.

4

Do hotového karamelu pokládejte nakrájené ovoce, lehce ho promíchejte a vařte cca 2 minuty.

5

Když se směs vaří, tak studené těsto vyválejte na pomoučněném vále do trochu větší velikosti, než je pánev. Těsto naviňte na váleček a pomalu přesunujte na horkou pánev. Okraje těsta přitlačte ke stěně, aby nevytekla karamelově jablečná šťáva.

6

Do horké trouby dejte pánev a pečte koláč asi 25 minut, dokud těsto nemá zlatohnědou barvu.

7

Po upečení na pánev dejte větší talíř a pak velmi opatrně koláč převraťte.

Jablečno-hruškový tarte tatin Foto:

Jablečno-hruškový tarte tatin                                                                                       Foto: Výpečky.com

Výpečky.com, Foto: Výpečky.com je blog o jídle, vaření, kulinárních výletech a dobrodružstvích. Tereza, která ho vytváří, je kulinární stylistka, amatérsky fotí jídlo a hodnotí restaurace. Najdete tady recepty, její vlastní i převzaté, ale všechny odzkoušené a prověřené. Také dramatické reportáže z cest a jídelen, kantýn, bufetů a vývařoven. Vydejte se na výpravu od haute cuisine až po výpečky.

 

Videa

reklama

reklama