Irský čokoládový dort Guinness

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 dort
Irský čokoládový dort Guinness  Foto:
Irský čokoládový dort Guinness
Foto: archiv Hera

Chcete vyzkoušet upéct něco netradičního? Vyzkoušejte tento čokoládový dort, jehož tajnou přísadou je irské černé pivo Guinness.

Suroviny
Korpus:
pivo Guinness 250 ml
máslo nebo hera s máslovou příchutí 250 g
kakao 85 g
vejce 2 ks
vanilkový extrakt 1 lžička
podmáslí 140 ml
kypřicí prášek 1/2 lžičky
Krém:
máslo nebo hera s máslovou příchutí 55 g
čerstvý smetanový sýr 125 g
kakaový prášek na posypání
Postup
1

Předehřejte troubu na 170 °C. Pivo Guiness nalijte do hrnce a přidejte máslo nebo heru, na mírném plamínku míchejte, dokud neroztaje. Poté odstavte z ohně a vmíchejte kakao a cukr. Bokem v další míse smíchejte vejce, podmáslí, vanilkový extrakt a přidejte do rendlíku s pivem a tukem.

2

V další míse smíchejte prosátou mouku a prášek do pečiva a poté přidejte do směsi v rendlíku. Těsto dobře zpracujte a nalijte do předem vymazané a vysypané dortové formy. Pečte asi 45 minut. Jestli je upečený, zjistíte tak, že do jeho středu zapíchnete špejli. Pokud na ní po vytažení nebude přilepené těsto, je hotový. Před zdobením nechte vychladnout.

3

Na krém bude potřeba vyšlehat máslo nebo heru se smetanovým sýrem a cukrem. Mixujte, dokud nebude krém jemný a nadýchaný. Dort můžete podélně rozkrojit a krémem jej promazat, případně pokud nechcete dort rozkrajovat, pomažte celý jeho obvod a vrch silnější vrstvou. Nakonec přes sítko poprašte kakaovým práškem.

4

Prima tip: Pokud nejste příznivci piva nebo byste rádi dopřáli tento vynikající dort i svým dětem, nahraďte pivo limonádou s colovou příchutí.

Irský čokoládový dort Guinness  Foto:

Irský čokoládový dort Guinness, foto: archiv Hera

Videa

reklama

reklama