Hvězda korejské kuchyně: Bibimbap

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Hvězda korejské kuchyně: Bibimbap  Foto:
Hvězda korejské kuchyně: Bibimbap
Foto: Vejce na 100 způsobů

Seznamte se s korejskou kuchyní v jedné misce. Na rýži, barevné zelenině a smaženém mase nebo tofu trůní vejce, smažené či syrové, podle libosti. Autentické chuti dosáhnete především díky kočchudžangu, speciální fermentované chilli pastě.

Nové originální recepty, v kterých hraje hlavní roli vejce, najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...

Suroviny
Bibimbap:
vepřový bůček 400 g
krátkozrnná hnědá nebo hnědá sushi rýže 400 g
mrkev 2 ks
cibule 3 ks
jarní cibulka 2 ks
slunečnicový nebo řepkový olej 6 lžic
sezamový olej 1/2 lžičky
tmavá sójová omáčka 1/2 lžičky
agávový sirup 1/2 lžičky
hlíva ústřičná nebo houby šitaké 150 g
mungo klíčky 150 g
špenát 200 g
vejce 4 ks
mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
černá sezamová semínka k podávání
Omáčka:
pasta kočchudžang 4 lžíce
sezamový olej 4 lžíce
tmavá sójová omáčka 4 lžíce
agávový sirup 2 lžíce
česnek 2 stroužky
Postup
1

Kočchudžang pastu smíchejte se sezamovým olejem, sójovou omáčkou a agávovým sirupem dohladka. Česnek utřete nebo prolisujte najemno a vmíchejte do omáčky. Bůček nakrájejte na 2,5cm kousky a přelijte přes něj polovinu omáčky. Promíchejte, zakryjte potravinářskou fólií a uložte na 1 hodinu do lednice.

2

Rýži propláchněte vodou a uvařte ji podle návodu na obalu doměkka. Udržujte ji teplou (po uvaření ji schovejte například do peřin nebo do trouby předehřáté na 50 °C).

3

Mrkev oloupejte a nakrájejte nebo nastrouhejte na tenké proužky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, jarní cibulku nasekejte nadrobno.

4

V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a osmažte v něm na střední vyšší stupeň mrkev doměkka. Přilijte sezamový olej, sójovou omáčku a agávový sirup a vařte zhruba 1 minutu. Přesuňte na talíř a ve volné pánvi opečte houby, mungo klíčky, cibuli a špenát. Zhruba za 2 minuty zavadne, zeleninu osolte, opepřete a odstavte.

5

V jiné pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a osmažte v něm marinované maso i s marinádou, až je zcela propečené. Trvá to zhruba 5–8 minut a marináda se během této chvíle zredukuje a zhoustne. V další pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a opečte vejce tak, aby byl žloutek ještě lehce tekutý.

6

Do misek rozdělte horkou rýži, zeleninu a bůček. Doprostřed dejte smažené vejce a posypte jídlo nasekanou jarní cibulkou a sezamovými semínky. Podávejte se zbylou kočchudžangovou omáčkou.

PRIMA TIP: Korejci jedí bibimbap promíchaný dohromady. Podle chuti přidejte kočchudžangovou omáčku. Tu seženete ve specializovaných asijských obchodech, např. Shin Food. Můžete ji najít i pod názvem gochujang.

Hvězda korejské kuchyně: Bibimbap  Foto: Hvězda korejské kuchyně: Bibimbap; foto: Vejce na 100 způsobů

Vejce na sto způsobů

Vejce na 100 způsobů Foto:

Vejce jsou nutričně nedocenitelnou součástí jídelníčku a nezáleží přitom na tom, zda je zařadíte do snídaní, salátů, jestli je máte radši vařená nebo je krájíte a připravujete z nich dresink, mícháte je do horké polévky nebo jsou součástí slaných koláčů a frittat. Vejce jsou zdrojem kvalitní bílkoviny. Vaječný žloutek i bílek jsou bohaté na nejrůznější živiny, přitom se nejedná o příliš drahou surovinu.

Tato kniha vám předkládá 100 zajímavých způsobů, jak vejce připravit, aby vás to nikdy nepřestalo nudit a abyste zazářili před nejednou návštěvou. Vejce natvrdo, naměkko, vejce ztracená i míchaná a mnohá další získají díky této publikaci zcela nový rozměr. Naučíte se je kombinovat do nečekaných kombinací, připravovat z nich pokrmy světové kuchyně, a dokonce z nich míchat i lahodné drinky, které uspějí na každém večírku. Vejce jsou neskutečně variabilní surovinou a o tom se díky této knize přesvědčíte i vy.

Vydalo nakladatelství Omega.

Článek

Objevte fantastický svět korejské kuchyně! Foto:

Přejedli jste se sushi? Objevte fantastický svět korejské kuchyně!

Celý sportovní svět upírá zraky k zimním olympijským hrám v Koreji a fandí! Znáte však kouzla téhle báječné asijské kuchyně? Zkuste ji a zamilujte se do olympiády chutí a...

Článek

4 podniky, kde můžete objevovat korejské speciality Foto:

4 podniky, kde můžete objevovat korejské speciality

Zaujala vás během olympiády korejská kultura? Je jasné, že právě jídlo představuje skvělý způsob, jak objevovat odlišné tradice. Vyzkoušejte některou z korejských...

Videa

reklama

reklama