„Huspenina“ z meruňkové marmelády

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
„Huspenina“ z meruňkové marmelády Foto:
„Huspenina“ z meruňkové marmelády
Foto: Gurmet

Tuzemská „sestra“ italské panna cotty byla (a věříme, že i dnes bude) oblíbeným domácím dezertem. Lahodný a elegantní dezert, který hravě zvládne i začátečník.

Suroviny
meruňková marmeláda 4 lžíce
moučkový cukr 2 lžíce
smetana ke šlehání 250 ml
mandlový (nebo kvalitní slunečnicový) olej na vymazání formy
Ovocný přeliv:
meruňkový džem či marmeláda nebo 250 g čerstvých zralých meruněk na ozdobení 4 lžíce
Postup
1

Marmeládu, citronovou šťávu a cukr (toho přidejte podle své chuti) třete tak dlouho, až směs zhoustne.

2

Přidejte k ní v teplé vodě rozpuštěnou želatinu a nakonec opatrně vmíchejte dotuha ušlehanou smetanu.

3

Směs vlijte do bábovkové formy (nebo do čtyř menších báboviček) vymazané mandlovým olejem a nechte dobře vychladit. Podávejte s meruňkovým přelivem.

4

Ovocný přeliv: Džem či marmeládu zahřejte s trochou vody a citronovou šťávou a povařte asi 5 minut. Pak protřete přes síto. Při přípravě přelivu z čerstvých, hodně zralých meruněk přidejte do kastrůlku k pokrájenému ovoci ještě 2 lžičky cukru.

5

PRIMA TIP: Vyzkoušejte třeba také jahodovou „huspeninu“. Svařte ¼ l vína s citronovou kůrou, kouskem celé skořice a se 140 g krupicového cukru. Poté tekutinu proceďte a nechte vychladnout. ½ kg jahod prolisujte, promíchejte se svařeným vínem a k tomu přimíchejte 90 g maizeny. Tuto směs trochu povařte, odstavte a přidejte ¼ kg celých jahod. Naplňte do tvořítka (např. bábovičky), lehce vymazaného slunečnicovým olejem, a dejte ztuhnout do ledničky. Ztuhlý dezert vyklopte a ozdobte šlehačkou.

„Huspenina“ z meruňkové marmelády Foto: Gurmet

„Huspenina“ z meruňkové marmelády, Foto: Gurmet

 

Gurmet - červenec, srpen 2014Gurmet – Vaše škola vaření

Letní dvojčíslo Gurmetu plně odráží léto a prázdniny, které jsou časem dovolených. Za dobrým jídlem jsme se rozhodli vyrazit do Středomoří a na Balkán, takže jsme pro vás připravili nejen nedělní oběd ve španělském duchu, ale taky domácké menu jako vystřižené z dovolené v Bulharsku. Středomořské téma se objeví i v rubrice zdraví, kde najdete šestici receptů, ve kterých hraje klíčovou roli olivový olej.

Naučíme vás také, jak si připravit čerstvé domácí těstoviny, vařit (i grilovat) venku dobroty, které vymyslel a uvařil Zdeněk Pohlreich. Jak uvařit opravdu bleskurychle, vám poradí Jamie Oliver, a o recept na skvělou barbecue omáčku se s vámi podělí Michal Nikodem. Také tentokrát vám nabídneme spoustu sladkostí – od koláčů přes dorty až po domácí zmrzlinu. Léto budiž pochváleno!

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama